de beer van reker...

ger siks portretteert
siemon reker

We hebben hier al enkele malen eerder aandacht besteed aan de rubriek Atelier Siks C.S. in het voortreffelijke blad Noorderbreedte. We lieten toen de verschillende portretten van dichter Jean Pierre Rawie zien, van Rutger Kopland en van dichter/schrijver C.O. Jellema. Hier nog een aflevering, waar alleen Ger Siks een portret leverde, van Siemon Reker, een man die veel betekend heeft voor de Groninger taal.

Siks is de absolute grootmeester op de millimeter, want deze kleurpotloodtekening is ongelofelijk genoeg slechts 12 bij 18 cm groot. De expositie van zijn werk in het Drents Museum en de catalogus bij die tentoonstelling hebben niet voor niets de titel Griezelige Perfectie meegekregen, maar toch is dat maar de helft van het verhaal van Ger Siks.

Want een virtuoos kan ook prachtig ambachtelijk en perfect werk maken dat doodsaai is. Siks maakt echter altijd tekeningen waar diepgang in zit, en vooral ook humor. Beren op de weg bij Siemon Reker, en de rest van de symboliek zoek je er zelf maar bij. Dat hij er daarnaast in slaagt ook een buitengewoon intiem portret te tekenen van de man komt daar nog eens bij, en wat daar ook nog eens bij komt, en wat toch wel uniek is, is dat in elke tekening van Siks een zekere melancholie terug te vinden is. In combinatie met de altijd aanwezige humor en de intelligentie maakt dat het werk van een ongekende klasse.

het oog van siemon reker, groter dan siks het tekende... 

siks portretteert reker

Ger Siks 2002, foto John Stoel, titel: Aaid beren op de weg, 12 x 18 cm

 

terug naar de startpagina van moors magazine