voorkant boek

dolf verlinden & jan glas

De Groninger dichter Jan Glas is niet benauwd als het aankomt op samenwerken met andere disciplines. Zo liet hij zijn gedichten al eens op muziek zetten door Boelo Klat, waarna hij ze zelf ging zingen, met een verbluffend raak resultaat.

Het boek Stel je bent schilder is het resultaat van het samenwerkingsverband dat Glas aanging met schilder Dolf Verlinden, die met zijn bedrieglijk kale, stille schilderijen prachtig aansluit op de poŽzie van Jan Glas. Lees het gedicht Kleur dat je hier rechts vindt en kijk naar het schilderij Stilleven, dat hier onder het gedicht staat, maar dat je in het boek rechts van het gedicht vindt, en verbaas je erover hoe het gedicht het schilderij versterkt en andersom.

De schilderijen van Verlinden zijn minimaal, maar suggereren veel, en de kleur geeft diepgang en warmte. Je ziet dat er bewust veel weggelaten is, en als kijker heb je het gevoel dat je bij deze schilderijen tussen de regels moet lezen. Dat geldt net zo voor de bijna weerbarstige gedichten van Glas. Het doet denken aan de stilte van Morandi, een stilte waar je als kijker niet snel genoeg van krijgt.

Verlinden en Glas samen, dat is een combinatie die de kijker uitdaagt. Aandacht is vereist, maar die aandacht wordt rijkelijk beloond. Het Groninger landschap is een landschap waarin vrijwel niets lijkt te gebeuren, maar waar juist voor de volhardende kijker alles blijkt te gebeuren. Glas en Verlinden maakten een Groninger landschap in boekvorm.

Philip Elchers maakte er overigens een magnifiek boek van - mooi vormgegeven, waarbij zowel de gedichten als de schilderijen optimaal tot hun recht komen. Bovendien is het boek als altijd bij Elchers perfect gebonden en sluit het wederom mooi als een kluisdeur. Chapeau.

  • Dolf Verlinden en Jan Glas - Stel je bent een schilder - Uitgeverij Philip Elchers 2009 - ISBN 978 90 5048 903 4

  • Als je het boek bij de uitgever bestelt, vermeld dan de code MM08, dan neemt Philip Elchers de portokosten voor zijn rekening.

de achterkant van het boek...

het gedicht kleur van jan glas

schilderij van dolf verlinden

schilderij en gedicht

© gedichten Jan Glas, schilderijen Dolf Verlinden, 2009

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine