de thibaults deel 1 tot en met 6...

- roger martin du gard
de thibaults
- een bijna vergeten meesterwerk

Maarten 't Hart heeft in een van zijn dagboeken eens harstochtelijk gepleit voor de romancyclus Les Thibault van de Nobelprijswinnende Franse schrijver Roger Martin du Gard, maar toen ik ging speuren ontdekte ik dat van de acht delen van die cyclus er maar twee vertaald waren, en dat waren curieus genoeg de delen zeven en acht, die samen De Zomer van 1914 vormen. Die waren bovendien verschenen in een reeks bombastisch uitgegeven boeken Pantheon der Nobelprijswinnaars Literatuur, zo te zien vooral bedoeld om ongelezen in een kast te verdwijnen. Ik vermoed dus dat er niet veel Nederlanders zijn die die twee delen gelezen hebben.

Dat is bijzonder jammer, want De Zomer van 1914 kun je heel goed op zichzelf lezen, al heb ik het altijd jammer gevonden dat de eerste zes delen nooit vertaald waren. En omdat Roger Martin du Gard hier volstrekt onbekend was vreesde ik dat die zes delen ook wel altijd onvertaald zouden blijven.

Maar toen kwam Stoner, een onbekend boek van een onbekende Amerikaanse schrijver dat een onverwacht megasucces werd, met als onverwacht gevolg dat iedere uitgever op zoek ging naar zijn eigen Stoner - zijn eigen vergeten meesterwerk dat in de coulissen klaarstond om herontdekt te worden.

En ineens lag De Thibaults in de winkel, een vuistdikke pil, met, jawel, de vertaling van eerste zes delen van de romancyclus. De delen zeven en acht worden voor 2015 aangekondigd. De Nederlandse vertaling lijkt ook nog eens een succes te worden.

Wij pakken er daarom even deel twee van De Zomer van 2014 in de reeks Pantheon der Winnaars van de Nobelprijs voor Literatuur bij, want die is aangevuld met vijftig bladzijden autobiografische en literaire herinneringen (in een kleinere letter dan de roman), en daar pikken we er even een paar uit die over Les Thibault gaan. Het eerste stukje gaat over de voorbereidingen op het boek, het tweede stukje over de manier waarop Martin de Gard het roer omgooit na deel zes, nadat hij een ernstig auto-ongeluk heeft gehad en hij overdenkt hij hij verder wil met het boek. En dan gaat het dus met name over de twee slotdelen De Zomer van 1914.

Even kort over Les Thibault - het is het buitengewoon meeslepende verhaal van twee totaal van elkaar verschillende broers, twee verschillende families (katholiek en protestant - de schrijver was overigens overtuigd athe´st), en het gaat over de aanloop naar de eerste wereldoorlog. Een verhaal met vele subverhalen, maar waarin je nooit de weg kwijtraakt. Een absolute aanrader.

  • Roger Martin du Gard - De Thibaults deel 1 - Meulenhoff - ISBN 978-90-290-8735-3

  • Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: De Thibaults

de zomer van 1914

de zomer van 1914 deel 1

 

het plan van les thibault
ik zette alle tafels uit het huis bij elkaar

het nieuwe plan voor les thibault...
de eenheid en het evenwicht...
een andere ontknoping...
de zomer van 1914...


 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine