barana

baranŠ live
- cd-presentatie şarap oktober 2010

behsat uvez

steven kamperman

 

 

 

BaranŠ is een wereldfusieband die Turkse muziek mengt met jazz en andere invloeden. Hun laatste cd is gemaakt rond het thema wijn, waarbij teksten van de elfde-eeuwse Perzische dichter en wetenschapper Omar Khayyam gebruikt zijn. De cd die zo ontstond, Şarap / wine, is een klein meesterwerkje geworden, en tijdens de concerten die bedoeld zijn om de cd te promoten kun je nog eens extra, en op een andere manier, genieten van de muziek van dit bijzondere gezelschap.

Dat heeft voor een deel te maken met het speelplezier van de vijf musici en de manier waarop ze elkaar in de gaten houden en echt intensief en hecht met elkaar spelen. Dat is al een genot om naar te kijken. Doordat de roots voor een deel ook in de jazz liggen is er ook altijd ruimte voor improvisatie, waardoor geen concert hetzelfde is.

Behsat ‹vez en Steven Kamperman vormen de basis van de band. Ze schrijven samen de muziek en vormen een fantastisch team dat oosterse en westerse muziek op een unieke manier tot iets nieuws weet te fuseren, terwijl het allemaal vanzelfsprekend en licht vertrouwd blijft klinken.

‹vez speelt op verschillende oosterse snaarinstrumenten, waaronder de oud, af en toe percussie, en hij zingt. Kamperman speelt altklarinet en sopraansaxofoon en kan zowel klagerig en melancholiek uithalen als wilde energieke freejazzimprovisaties de zaal inslingeren. Accordeonist Bart Lelivelt speelt subliem, bassist Meinrad Kneer is meer dan gewoon goed en drummer Sebastian Demydczuk is een wonder op zich - als je je ogen  dichtdoet geloof je niet dat hier maar ťťn man zit te drummen. Fenomenaal!

Maar het is vooral het groepsgeluid dat deze band zo speciaal maakt, waarbij vrolijkheid en weemoed elkaar mooi afwisselen, met onder meer dronkemansdansjes en treurige ballades. Mooi mooi.
Hun cd is uitgebracht op een Turks platenlabel dat in Nederland gedistribueerd wordt door Xango. Dat betekent dat ze ook in Turkije op tournee gaan. BaranŠ is een band die het verdient niet alleen in Nederland en Turkije beroemd te worden, maar wereldwijd, want dit is echt unieke wereldmuziek van absolute wereldklasse.

Kijk op hun site voor hun agenda en ga vooral kijken als ze bij jou in de buurt optreden!

barana live

 

terug naar de startpagina van moors magazine