bill evans...

bill evans
- the sesjun radio shows

 

 

Sesjun was een wekelijks live radioprogramma van de TROS waarin elke week jazzconcerten werden uitgezonden. Uit het sesjunarchief worden nu cd's samengesteld, waarvan deze met jazzpianist Bill Evans, na afleveringen met Chet Baker en Art Blakey, de derde is.

Bill Evans was een bijna verlegen pianist, die geconcentreerd, bijna met zijn eus op de toetsen zat te spelen. In de opnames die we hier kunnen beluisteren horen we vooral ook hoe soepel en gemakkelijk Evans speelde, en hoe hij, zelfs als hij bijna kabbelend de noten voorbij liet meanderen toch de spanning wist op te bouwen. Intieme muziek, soms bijna kaal, maar ook virtuoos en indrukwekkend. Lyrisch met een magnifieke timing.

Er zijn drie sessies geweest, waar we vier fragmenten uit laten horen. Het eerste fragment komt uit een sessie in de Boerenhofstede in Laren in 1973, met Eddie Gomez op bas. Dezelfde compositie (ik heb hier steeds voor composities van Evans zelf gekozen) hoor je ook met Gomez en Eliot Zigmund op drums in diezelfde Boerenhofstede in 1975. Dan is er tenslotte het ronduit magistrale concert dat Evans gaf in december 1976 in de Meerkoet in Lelystad, met in de eerste compositie "Laurie" Marc Johnson op bas en Joe LaBarbera op drums. Later schuift Toots Thielemans aan met zijn mondharmonica, te horen in Blue in Green. En dan zou je dit dubbelalbum eigenlijk speciaal moeten aanschaffen voor My Romance, uit die derde sessie, een ruim negen minuten durende magische muzikale trip met een paar tempowisselingen en verschillende toonsoorten, waarin het trio van begin tot eind volledig op scherp staat, de compositie volledig binnenstebuiten keert en je als luisteraar ademloos van bewondering achterblijft. Superieur.

  • Bill Evans - The Sesjun Radio Shows - met Eddie Gomez, Eliot Zigmund, Marc Johnson, Joe LaBarbera en Toots Thielemans - 2 cd - Out Of The Blue - T2 Entertainment

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine