bintangs 50...

bintangs fifty fifty
- vijftig jaar nederlandse rockgeschiedenis

still going strong...

 

De Bintangs is een Nederlandse rockband die nooit de status of de beroemdheid heeft gekregen van bijvoorbeeld de Golden Earring of zelfs de Outsiders, maar dat is feitelijk onverdiend, want de Bintangs spelen al vijftig jaar onvervalste en pure Rhythm & Blues, of noem het bluesrock. Altijd stevig en lekker ruig. In de jaren zestig scoorden ze twee hits, Travelin' in the USA en Ridin' on the L&N, maar de band moest het toch vooral altijd hebben van zijn reputatie als liveband.

Ze traden op als voorprogramma van de Stones en de Kinks (die ze, zo wil het verhaal, volledig wegspeelden) en speelden op grote festivals. Later verdwenen ze wat uit zicht, maar hun vijftigjarige bestaan vieren ze met onder meer een boek, een vinyl lp en een groot feest in Paradiso en vooral ook een dampende live-cd, waarmee ze zich opnieuw stevig op de kaart zetten als beste bluesrockband van Nederland.

Luister naar de fragmenten en je hoort meteen wat we bedoelen. Deze band heeft maar een halve minuut nodig en je bent vertrokken. Deze live opnames werden gemaakt op 27 november 2010 in Kraggenburg. In de band vind je nog steeds de oprichter, Frank Kraaijeveld op bas en zang, Maarten Ibelings (ex Bad to the Bone) op gitaar, Gerben Ibelings (ex Tröckener Kecks) op drums, en Dagomar Jansen op gitaar, slidegitaar, mondharmonica en zang. Pure, rauwe, gruizige gepassioneerde energie. Heerlijk.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine