diezeg laand

- glas, scheele en lass
diezeg laand
- jazz in het gronings

 

 

Jan Glas heeft er zin in. Fotograaf en dichter was hij al, maar toen zijn gedichten door Boelo Klat op muziek gezet waren konden ze zo gauw niemand vinden die ze wou zingen, dus deed Glas het zelf, met overrompelend resultaat. Dat licht stugge, weerbarstige paste perfect bij de Groninger gedichten van Glas, maar bij zijn nieuwe project klinkt het allemaal iets toegankelijker.

Toen Glas een jaar of twintig geleden Jannie Stalknecht op de radio hoorde was hij meteen verkocht - Jazz in het Gronings, dat was al bijzonder, maar ook de "eelskerigheid", de jaren vijftig-kneuterigheid was aan Glas wel besteed. Nu heeft hij, naast een aantal liedjes die Stalknecht zong, een aantal jazzklassiekers in het Gronings vertaald, en het opmerkelijke is dat ze helemaal niet klinken als vertalingen. Je wt het, zeker als je de originelen kent, maar het lijkt wel of het Gronings gemkt is voor deze muziek, zo vanzelfsprekend klinkt het allemaal. En Glas ontpopt zich tot de perfecte ingetogen soepel zingende crooner.

Pianist Addy Scheele en bassist Hans Lass weten bovendien uitstekend de sfeer te pakken die doet terugdenken aan de legendarische Groninger jazzpianist Roelof Stalknecht en zijn zingende zus Janny. Diezeg Laand is dan ook een soort ode aan de Stalknechts - hun verhaal wordt in het cd-boekje uitgebreid verteld. Vijf van de nummers op Diezeg Laand zijn eerder door Janny Stalknecht gezongen, en hier is de vertaling van haar echtgenoot Jan Groenendal meestal aangehouden.

Dichters Jan Glas en Erik Harteveld gingen wat vrijer met de oorspronkelijke teksten van de jazzklassiekers om, en dat levert een paar mooie verrassingen op - zo wordt Sunny Side of the Street hier het bijzonder zwartgallige, sombere en toch ook humoristische Ainmoal te Voak, waarin de tekst bijna haaks staat op het origineel. En ook All of me ("why not take all of me?") krijgt een mooie draai met Apmoal van mie, waarbij alles na de scheiding juist naar de zanger gaat. Een zanger, een pianist en een bassist, meer is er niet nodig voor een intiem Gronings juweeltje. Mooi spaigelploatje, heren!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine