chemsi

hijaz
- chemsi

 

 

Over het debuutalbum van de internationale wereldfusieband Hijaz, Dunes, waren we al enthousiast (en werden we na herhaald luisteren steeds enthousiaster), hun tweede album, Chemsi, is zeker zo goed. Ook hier wordt Arabische muziek op wonderbaarlijk mooie wijze gemengd met Griekse rembetica en westerse jazz. Arabische muziekschalen, die moeilijk samen lijken te gaan met westerse, blijken perfect samen te kunnen smelten als musici op één lijn zitten, goed naar elkaar luisteren, respectvol met elkaars tradities omgaan en bereid zijn het muzikale avontuur met elkaar aan te willen gaan.

Aan al die voorwaarden wordt hier voldaan, en dat betekent dat je als luisteraar naar een bedrieglijk soepele samenwerking kunt luisteren, die tegelijkertijd ongehoord spannend is. De multiculturele samenleving op zijn best, zou je kunnen zeggen. Dankzij een paar muzikanten die met passie en overgave muziek met elkaar zijn gaan maken en die op die manier iets nieuws en unieks zijn gaan creëren waarmee ze deze wereld alleen maar verrijken.

Hijaz heeft België als thuisbasis. De Tunesische Oudspeler Moufadhel Adhoum en de Grieks-Belgische pianist Niko Deman vormen de basis van de band. Maar de ritmesectie is absoluut onmisbaar: bassist Vincent Noiret en de Belgische drummer Chryster Aerts worden aangevuld met de Marokkaanse percussionist Azzedine Jazouli.  Daarnaast spelen op dit album nog een paar gerenommeerde gasten mee, zoals Tcha Limberger op viool, de Tunesische nay(een soort fluit)-speler Houssem Ben El Khadi, de Indiase Eduard Pradhu die met zijn tabla de ritmes nog wat complexer mocht maken, en de Armeense Vardan Hovannissian op doudouk.

Het resultaat is een album dat nog betoverender en nog intrigerender is dan hun debuutalbum, en dat zeker nog meer draaibeurten nodig heeft, want dit zit ook weer zo ingenieus in elkaar dat je als luisteraar echt de tijd moet nemen om de muziek geheel te doorgronden. Laat dat je vooral niet afschrikken, want het is tegelijkertijd ook muziek die meteen aanspreekt. Luister maar naar de fragmenten.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine