paolo giacometti speelt piano...

hortusfestival
- paolo giacometti, piano in de hortus van haren, 20 juli 2010

Het Hortus Festival is een klein, intiem festival dat in de zomer georganiseerd wordt in verschillende grote horti in Nederland. Wij waren bij het openingsconcert in de Hortus van Haren, maar je kunt ook nog tot eind augustus terecht in de Hortus van Amsterdam, Leiden of Utrecht. Aan te raden, want het programma is prachtig, met muziek uit het begin van de vorige eeuw, het fin-de-siecle, de tijd dat klassieke muziek de moderne tijd instapte, en er bijvoorbeeld invloeden van de jazz werden toegelaten.

Misia was een muze in het Parijs rond de eeuwwisseling van de negentiende en twintigste eeuw, en het festival draait losjes om haar. De muziek past daar perfect bij. Geen stoffige klassieke muziekjes, maar lichte, sprankelende en toch ook vaak melancholieke composities krijgen we te horen.

Paolo Giacometti, die weliswaar in Milaan geboren werd, maar die al vanaf zijn eerste jaar in Nederland woont, stelde een bijzonder mooi, kwetsbaar programma samen met pianomuziek van Ravel en Debussy. Ravel is tegenwoordig bij het grote publiek alleen bekend vanwege zijn Bolero, maar hier hoorden we kwetsbare toongedichten, Sonatines in fis, Gaspard de la nuit en Le Tombeau de Couperin. Vooral het lichte, melancholieke Gaspard de la nuit maakte indruk.

Debussy roept met zijn muziek beelden op van kathedralen die in de zee verzinken terwijl hij later Middeleeuwse dansen weet te koppelen aan een Amerikaanse cakewalk. Je hoort vogels fladderen en de liefde klinkt in alles door. Vrolijkmakend en melancholiek tegelijk. Prachtig.

Dit alles werd gespeeld op een bijzondere, authentieke Erard-piano, die, anders dan bijvoorbeeld een Steinway, parallel gespannen snaren heeft, waardoor het geluid wat ingetogener, en in ieder geval anders klinkt. Debussy componeerde, naar het schijnt, op een vrijwel identieke piano zijn stukken. Dus je kwam hier dicht bij hoe de componist het bedoeld had.

De sfeer in de Hortus maakte het allemaal nog mooier - de vogeltjes die zich tijdens het concert ineens in de boom voor het raam verzamelden voegden toch wat toe. Elk concert begint om half acht, zodat je bij daglicht van een speciaal zomeravondconcert kunt genieten. Het festival gaat nog door tot eind augustus, en er komt nog heel veel moois, dus kijk vooral even op de site van het festival en bestel meteen kaarten.

 

 

 

een intiem concert...

een bijzondere piano...

paralelle snaren...

terug naar de startpagina van moors magazine