pisarenko

hortusfestival 2011 - 2
- lisztomania
- visaly pisarenko, piano

Visaly Pisarenko is een jonge pianist uit de Oekra´ne. Een bevlogen, energieke en buitengewoon virtuoze pianist die voor het tweede programma van het Hortus Festival drie hondsmoeilijke pianocomposities van Liszt volledig uit het hoofd speelde. Indrukwekkend. Vooral in de heftige delen, waarin hij volledig los kon gaan, excelleerde deze jonge pianist.

Maar wat hij vooral liet zien met deze drie goed gekozen composities was de indruk die Liszt indertijd op het publiek van zijn tijd moet hebben gemaakt, want wat Liszt hier uit de piano weet te halen grenst aan het onwaarschijnlijke. Het gaat van bijna fluisterzacht en ingetogen naar donderend geweld en woest geraas. Hier kan bijna geen symfonie tegenop.

Dat werd eigenlijk nog het mooist ge´llustreerd bij de Danse Macabre, dat oorspronkelijk een compositie van Saint-SaŰns was, maar dat in de bewerking van Liszt bijna uitgroeit tot een uitbundige kleine symfonie, waarin oneindig veel meer te beleven valt dan in het oorspronkelijke stuk. Pisarenko weet hier bovendien heel mooi de verschillende lagen en in elkaar schuivende structuren van het stuk glashelder te houden.

Pisarenko was na het spelen van de drie composities volledig leeggespeeld, maar liet een zeer voldane en compleet opgepepte zaal achter.


Een terzijde: we hadden wat medelijden met de paino, een zeer oude Erard, die nu al een week in de zeer vochtige Hortus staat, maar de pianostemmer verzekerde me dat een piano beter een paar weken in een stabiele vochtige omgeving kan staan dan in een te droge omgeving.

Overigens storen de bijgeluiden van de Hortus nauwelijks - het zachtjes kabbelende water op de achtergrond en de papegaaien verhogen eigenlijk de bijzondere sfeer van deze concerten.

 

 

een ingetogen passage...

heftiger...

vol overgave...

opperste concentratie...

applaus

pisarenko

 

terug naar de startpagina van moors magazine