maarten van veen en elsbeth gerritsen...

hortusfestival 2011 -  dag 6
- de reis
- elsbeth gerritsen mezzosopraan, maarten van veen piano

Het Hortus Festival sloot in 2011 af met een liederenrecital. Pianist Maarten van Veen, die tegelijkertijd ook dit jaar het festival weer voortreffelijk en uitermate verrassend programmeerde, had uit de archieven weer een aantal magnifieke juweeltjes opgediept en mezzosopraan Elsbeth Gerritsen wist met haar krachtige en warme mezzosopraan meteen vanaf het eerste lied de zaal kippenvel te bezorgen.

Wat een stem, en wat een bereik! Schijnbaar moeiteloos werden hier moeilijke passages gezongen, maar vooral ook met veel invoelingsvermogen. Gerritsen liet pas goed zien hoe goed ze was op de momenten dat ze inhield en ingetogen zong. Het was dat de regen regelmatig op het dak van de Hortus ruiste, anders had je een speld kunnen horen vallen.

De liederen werden meer dan voortreffelijk ondersteund door pianist Maarten van Veen, die een aantal pareltjes van Liszt/Mendelssohn had opgediept, een paar composities van Liszt uiteraard, maar ook twee fraaie Poolse liederen van Chopin en een lied over een broeikas van Wagner. Een paar prachtige liederen van Berlioz erbij: Je zou denken dat het dan een ratjetoe zou worden, maar het was een mooi afgewogen, uitgebalanceerd programma, met een bijzonder mooi Wanderers Nachtlied van Liszt en Goethe als afsluiter, waarbij piano en stem een wonderbaarlijk mooie verbinding aangingen, ingetogen en werkelijk adembenemend mooi.

Het deed meteen verlangen naar een volgend seizoen van dit bijzondere, en altijd weer verrassende Hortus Festival, waarin klassieke muziek op een informele manier springlevend wordt gehouden.

 

en ingetogen...

vrolijk...

wanhopig...

voluit...

 

elsbeth gerritsen

alle registers gingen open...

en de pianist was ook geweldig...

terug naar de startpagina van moors magazine