de harp centraal...

hortusfestival 2012
- la harpe
- miriam overlach en erik groenestein-hendriks
- hortus haren 5 augustus 2012

Het Hortusfestival brengt niet alleen altijd een stuk muziekgeschiedenis tot leven, maar weet ook en passant de geschiedenis van muziekinstrumenten over het voetlicht te brengen op een aardige, onnadrukkelijke manier.

Zo was het dit keer niet alleen erg leerzaam wat er zo tussen neus en lippen door verteld werd over de ontwikkeling van de harp, waarin uiteraard de pianobouwende familie Erard een grote rol speelde, maar hoorde je meteen ook hoe componisten geïnspireerd raakten door de mogelijkheden van de vernieuwde instrumenten met hun uitgebreidere mogelijkheden.

Dat een harpvirtuoos als de Belg Félix Godefroid verschillende stukken voor harp schreef die door Erards harpen geïnspireerd waren mag niemand verwonderen - het mooie is dat er voor het Hortusfestival een mooi stuk uitgekozen is (Etude de Concert) dat niet enkel en alleen een vertoon van virtuositeit laat zien, maar dat ook gewoon een mooi romantisch stuk muziek is.

En dat gold voor het hele programma, van de licht bombastische mini-opera van Rossini voor harp, tot de prachtige ingetogen Impromtu in Des-groot op. 86 van Gabriel Fauré, de sprankelende sonate van de tot nu toe voor mij volstrekt onbekende Johann Backofen, de magnifieke Fantaisie van Saint-Saëns en de Fantaisie in c-klein van Louis Spohr, de sonata in c-klein van Jan Ladislav Dussek, het weelderige Welshe lied van John Thomas en de hondsmoeilijke maar verrukkelijke afsluiter Grand study: in the imitation of the mandoline van Elias Parish Alvars (ook weer zo'n harpvirtuoos die stukken schreef waarin hij alle mogelijkheden van de harp exploreerde) - het was allemaal verrassend mooi, het was allemaal verrassend fris, en het werd door de twee invallers uitstekend gespeeld, uiteraard op een originele harp van Erard.

Een verrukkelijke geschiedenisles, maar vooral ook een mooi samengestelde potpourri van heerlijke muziek die door enthousiast en uitstekend spel effectief en grondig werd afgestoft. Dit was puur genieten!


overlach en de erard harp

gevangen in het spel...

 

 

miriam overlach

harp in de hortus...

erik groenestein-hendriks

de erard harp

de harp, instrument der engelen....

 

terug naar de startpagina van moors magazine