antje lohse

hortusfestival 2012
- "gekleed in maanlicht"
- hortusensemble speelt schönberg en d'indy
- hortus haren 26 augustus 2012

Het slotprogramma van het Hortusfestival 2012 bestond uit twee composities, allebei even avontuurlijk, maar geheel anders van aard. Voor de pauze het Klarinettrio in Bes-groot op.29 van Vincent d'Indy, een voor mij tot nu toe onbekende componist en een onbekend maar prachtig stuk, uitgevoerd door Maarten van Veen op piano, Hans Woudenberg op cello en Lars Wouters van den Oudenweijer op klarinet, en vooral als de klarinet en de cello samen optrokken klonk het allemaal fabelachtig mooi.

D'Indy was zeer onder de indruk van Wagner, en zijn invloed is in deze compositie zeker terug te horen, maar absoluut niet storend. De invloed van Cesar Franck is ook hoorbaar, maar ook dat maakt het stuk zeker niet minder genietbaar, want d'Indy weet de terugkerende thema's een prachtige melancholie mee te geven, en de klank van de klarinet en de cello kleurden zelden zo mooi bij elkaar als hier. Magnifiek.

Na de pauze Arnold Schönberg met een compositie die maar van ruim dertig jaar later, uit 1912, stamt, maar wat een wereld van verschil! Pierrot Lunaire klinkt nu nog steeds modern, met het spreekzingen dat je bijna wel "rappen avant la lettre" zou kunnen noemen, en met glissando's,  dissonanten en buitengewoon spannende arrangementen. Het is muziek waar ik, als ik eerlijk ben, luisterend naar de radio over het algemeen snel bij afhaak, maar hier blijft de aandacht gevangen, vooral ook door de mimiek van de fantastische mezzosopraan, Antje Lohse, die ook via die mimiek goed duidelijk wist te maken dat het stuk ook zijn humoristische kanten heeft.

De zangeres droeg het stuk, dat is zeker, maar het Hortus Ensemble was ook bijzonder goed - er werd mooi strak en scherp gespeeld, wat bij een gecompliceerde compositie als deze tamelijk essentieel is, en dat betekende in de praktijk dat een tamelijk ontoegankelijk stuk hier door een perfecte en gepassioneerde uitvoering een genot werd om naar te kijken en te luisteren. Een mooie afsluiting van een zeer geslaagd festival.

De bezetting van het Hortus Ensemble:

  • Maarten van Veen, dirigent

  • Antje Lohse, zang

  • Eva Stegeman, viool en altviool

  • Hans Woudenberg, cello

  • Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet en basklarinet

  • Raymond Honing, fluit en piccolo

  • Keiko Shichijo, piano

lars wouters van den oudenweijer, klarinet

hans woudenberg, cello

 

 

klarinettrio

hortus ensemble

antje lohse...

een mezzosopraan met een mooie mimiek...

en met gevoel voor humor...

spreekzingen is niet gemakkelijk...

subtiel...

en krachtig...

 

terug naar de startpagina van moors magazine