vier erard piano's in de hortus...

- hortusfestival 2013 - dag 6
les ballets russes
- le sacre du printemps van stravinsky op vier erard piano's
- claude debussy's jeux op vier piano's
-
maarten van veen, olga kozlova, ralph van raat en vitaly pisarenko

Stravinsky's Sacre du Printemps sloeg in 1913 in als een bom. Dat kunnen we ons nu nauwelijks meer voorstellen, want de Sacre is nu bijna standaardrepertoire en wordt onthaald als een muzikaal feest. Om nog iets van de opwinding van toen terug te vinden kon je tijdens het slotconcert van het Hortusfestival 2013 luisteren en kijken naar de Sacre du Printemps van Igor Stravinsky in de bewerking van Maarten Bon voor vier piano's.

Die piano's waren echte Erards uit de tijd van Stravinsky, en de pianisten waren Maarten ven Veen, artistiek leider van het festival en virtuoos pianist, Ralph van Raat, virtuoos pianist, en de Russische pianisten Olga Kozlova en Vitaly Pisarenko, al even virtuoos. Voor deze bijzondere uitvoering moesten ze alle vier hun ego aan de kapstok achterlaten, want perfect samenspel is hier absoluut van cruciaal belang. Ritmisch naast elkaar spelen is dodelijk in zo'n technisch al moeilijk stuk, maar de vier brachten de Sacre op een verbluffende manier spectaculair tot leven - je hoorde hier de Sacre zoals je hem nooit eerder hoorde, frisser, scherper en krachtiger dan ooit. Met een klankkleur en een subtiliteit die ongeŰvenaard was.

Voor de pauze speelden ze overigens Jeux van Claude Debussy, en stuk dat een paar maanden vˇˇr Stravinsky's Sacre du Printemps in premiŰre ging, maar dat in de geschiedenis volledig is weggeblazen door de atoombom die de Sacre bleek te zijn. Volledig onterecht, blijkt achteraf, want dit Jeux is een parel op zich, een volledig ongrijpbaar stuk dat op een merkwaardige manier meandert, maar met een gelaagdheid en een diepgang en intelligentie die nu nog steeds modern aandoet. De vier speelden ook deze compositie met een magnifieke transparantie en helderheid, waardoor het sprankelende karakter volledig overkwam - dat het door de Sacre opnieuw dreigt te worden weggewaaid is als gezegd volledig onterecht.

Een absoluut sublieme aflsluiter van een zonder meer superieur festival.

Hortus Festival 2013:

 

 

 

 

 

vitaly pisarenko en maarten van veen...

samenspel is essentieel...

pisarenko...

van veen en olga kozlova

in opperste concentratie...

van veen en kozlova

ook de ingetogen stukken waren bloedmooi...

vier piano's...

vier pianisten...

 

terug naar de startpagina van moors magazine