golf nao golf...

harry niehof
- golf nao golf

harry niehof...

 

Harry Niehof is op zijn best als hij melancholieke liedjes schrijft, maar als de rocker Niehof af en toe de kop opsteekt is dat ook erg lekker. Golf nao Golf is een dubbele cd geworden, met twaalf nieuwe liedjes die met een geweldige band gespeeld worden. Daarbij maakt vooral Herman Grimme indruk op toetsen, maar ook op pedal steel en basmondharmonica (en dat laatste klinkt wel ongelofelijk mooi treurig!), een klein gitaartje (!) en basdrum. Op de tweede cd horen we Niehof solo, en daar kunnen we even voluit genieten van de gitarist Niehof op akoestische gitaar en dobro. Magnifiek.

Harry Niehof heeft een bescheiden, onmiskenbaar eigen stemgeluid, een beetje hees, ingetogen en soms bijna verlegen. Dat maakt de stille liedjes alleen nog maar mooier. We laten hier maar drie fragmenten horen - een van de stevig rockende band in Van Middelsom naor Madrid, een van Niehof op zijn allertriestigst in Dood en Niehof solo in het wrang-grappige Inburgeringscursus, maar eigenlijk is dit zo'n album waarbij je veel meer wil laten horen, omdat er veel meer juweeltjes op staan. Het prachtige Doodstil bijvoorbeeld, over een bijna verlaten, eenzame boerderij op het platte Grunneger land, of het ook al zo treurige titelnummer Golf noa Golf (en elke golf doet zeer...). Ondanks de diepe melancholie is dit geen muziek om triest van te worden, want de liedjes zijn prachtig, en ook prachtig gearrangeerd (die prachtige, dieptreurige basmondharmonica...).

Harry Niehof bloeit op sinds hij in het Gronings zingt, en met deze cd zit hij nog steeds in de flow, om het zo maar te zeggen. Alles is goed hier. Zelfs de covers zijn raak - Makin' Whoopee wordt bij Niehof Dat Gait van Joepie en Lou Reed's Perfect Day wordt hier een Schiere Dag, en het worden echte, melancholieke Niehof-liedjes. En dat is niet iedereen gegeven, om klassiekers zo te spelen dat het je eigen liedjes lijken. En dan moet ik ook nog bekennen dat ik zijn eigen liedjes nog beter vind. Een magnifiek plaatje en een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine