3MA staat voor Marokko, Mali en Madagascar, de drie Afrikaanse landen waar de leden van dit muzikale supertrio vandaan komen. Drie muzikaal van elkaar verschillende werelden ontmoeten elkaar niet alleen in dit trio, ze fuseren en gaan een magische wisselwerking aan. Er wordt door de drie muzikanten en componisten op snaarinstrumenten gespeeld die voor een deel onlosmakelijk met hun land verbonden zijn.

Rajery uit Madagascar speelt bijvoorbeeld op de Valiha, een bamboe citer waar achttien snaren op gespannen zijn. Dat Rajery zijn rechterhand mist merk je in eerste instantie niet, en als je het ziet geloof je het bijna niet, want deze man is een absolute virtuoos op dit bijzondere instrument, dat min of meer het nationale muziekinstrument van Madagascar is.

Ballaké Sissoko uit Mali speelt de Kora, dat met zijn 21 snaren alleen al om te stemmen een razend moeilijk instrument is. Je kunt er drie octaven op spelen, en Ballaké doet dat schijnbaar moeiteloos, waarbij hij zowel de ritmesectie als de melodielijnen voor zijn rekening neemt.

Driss El Malouni is de derde virtuoos, hij speelt op de oud, en tijdens het live concert dat de drie in de Oosterpoort gaven op 2 maart 2009 speelde hij onder meer een indrukwekkende solo met alleen zijn linkerhand op de nek van de oud, terwijl hij met zijn rechterhand, die normaal met het plectrum het instrrument bespeelt, het ingewikkelde ritme tikte.

Ze lieten alledrie in een indrukwekkende solo na de pauze horen wat ze in hun mars hadden op hun eigen instrument, maar de magie sloeg pas echt toe toen ze samen gingen spelen, want met zijn drieën weten ze echt een publiek te betoveren. Er werd soms bijna fluisterzacht gespeeld, en soms stevig en pittig, maar de wisselwerking was steeds fabelachtig mooi. Traditie en avontuur gaan hier hand in hand op een mooie, melancholieke, melodieuze manier, waarbij ze elkaar aanvullen, ondersteunen, uitdagen en prikkelen. Je ziet hoe ze genieten van dit triospel, en als luisteraar geniet je volop mee.

Dat plezier in het samen spelen leidt tot komische korte nummers als Taxi Brousse, maar ook tot een grappig muzikaal commentaar op “afrikaanse politieke praatjes” in “Discours De Presidents d’Afrique”, dat als verborgen extra track op hun cd is te horen. Alle composities op hun cd hebben ze gedrieën geschreven, behalve de drie solo’s. Die cd is overigens een aanrader, ook als je ze niet gezien hebt. Live waren ze absoluut magnifiek, en de cd levert een goede kennismaking met dit Afrikaanse supertrio. Mooie, intieme muziek van drie virtuoze topmuzikanten die een magische samenwerking aangingen.

  • 3MA – live in de Oosterpoort in Groningen op 2 maart 2009
  • 3MA – Driss El Maloumi / Ballké Sissoko / Rajery – Contre Jour CJ020

3MA in de oosterpoort...