destiny

abdelli
- destiny

abdelli

 

Abdelli is een Algerijnse muzikant en componist die al in de jaren tachtig drie platen opnam. Zijn grote doorbraak kwam toen hij in 1995 het album New Moon opnam voor Real World. Optredens met Yehudi Menuhin, Ravi Shankar, Natacha Atlas en Loreena McKennitt volgden en met Peter Gabriel zong hij in 2002 zelfs een duet, In Your Eyes. Abdelli zingt, speelt de mandola, gitaar en mandoline. Toen hij op het World Performing Festival in Lahore in Pakistan optrad raakte hij zo geÔnspireerd door de ontmoetingen met andere muzikanten dat hij spontaan besloot een cd op te nemen in Lahore. Uiteindelijk werden er ook opnames gemaakt in Canada en BelgiŽ en hoor je op de cd Destiny muzikanten uit tien verschillende landen.

Een greep: Pakistan (Ustad Baraka Abbas op bansari fluit, Raja Harrison op harmonium, Ustad Ali Zafari op tabla), TunesiŽ (Said Mohamed Nadjib "Asfou" op nay), ArmeniŽ (Vardan Hovanissian op sopraan klarinet en duduk) en BelgiŽ (Frederik Donche op piano, Christel Borghlevens op accordeon, sopraanklarinet en basklarinet, Steven de Bruyn op harmonica en basharmonica, Peter de Maeyer op xylofoon en Ariane de BiŤvre op fluiten). En dan BraziliŽ (Victor da Costa guitalele, ukelele, sopraangitaar, etc, Paolino da Costa op percussie), Venezuela (Rafael de Jesus "Fucho" Aparicio op maracas en gitaar), Mexico (Osvaldo Hernandez op percussie) en Marokko (Makrai Lamarti Abdelmadjid "Mdjidou" op viool), en dan sla ik er nog een paar over ook.

Het thema is "leven in ballingschap" - het gaat hier over het achterlaten van land, ouders en vrienden en de pijn en zorgen die dat meebrengt, maar ook over de creativiteit die daaruit voort kan komen. De vriendschappen en samenwerkingen die kunnen ontstaan kun je letterlijk terughoren in de muziek die je te horen krijgt, in de innige samenwerking van deze internationale band van ballingen. Melancholieke muziek, zeker, maar ook gedreven muziek, muziek met passie en hartstocht en pure levenskracht. Ruim een uur gedreven muziek die je niet meer loslaat, open, tolerante, wereldfusie in prachtige arrangementen van Abdelli, de tovenaar die hier een onweerstaanbare wereldmix wist te brouwen met een harmonieuze band die wat mij betreft de muziek van de toekomst speelt. Magnifiek!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine