accordion samurai

accordion samurai
- markku lepistö, david munnelly, riccardo tesi, bruno le tron, didier laloy

vijf accordeonisten

 

Zet vijf van de allerbeste en avontuurlijkste accordeonisten van Europa bij elkaar en dat is vragen om moeilijkheden, zou je denken. Maar dat pakte geheel anders uit. Accordion Samurai is een verrassend project waarbij accordeonliefhebbers handenwrijvend klaarzaten en tegelijk hun hart vasthielden, want hier zitten vijf absolute virtuozen bij elkaar die elk op hun eigen manier vernieuwende muziek maakten en de accordeon weer een plaats gegeven hebben in de hedendaagse muziek, of dat nu folk, jazz, avantgarde of anderszins is.

We stellen ze nog even voor: Riccardo Tesi uit Italië, met zijn Banditaliana een pionier die baanbrekend werk heeft verricht met de diatonische accordeon, Markku Lepistö uit Finland, Bruno Le Tron uit Frankrijk, David Munnelly uit Ierland en de onvolprezen Didier Laloy uit België.

Het mooie van dit gezelschap is dat ze hier niet voor de verleiding bezwijken om elkaar te laten zien hoe virtuoos ze wel niet zijn, want dat weten ze van elkaar ongetwijfeld wel, maar dat ze met enorm veel plezier samen zijn gaan spelen, onderweg het avontuur niet schuwend, maar ook regelmatig ingehouden en verrassend zachtjes en ingetogen spelend. En de melancholie is er ook volop, gelukkig, want wat deze vijf mannen zo groot maakt is niet zozeer hun technische virtuositeit, maar meer hun gevoel voor muziek, voor diepgang en voor de ziel van de muziek.

Je krijgt de indruk dat ze probeerden elkaar juist daarin te raken en te vinden. Wij als luisteraars, kunnen alleen maar concluderen dat ze dat gelukt is, want ook wij worden geraakt door dit veelzijdige, meeslepende, gepassioneerde album van deze accordeon samurai. Magnifiek heren!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine