Eino Leino was een Finse dichter die ruim een eeuw geleden leefde. De Finse zangeres Pauliina May maakte de Nederlandse pianist Izak Boom enthousiast voor de gedichten van Leino over liefde en natuur, en Boom componeerde muziek bij de poëzie. Het resultaat is verbluffend mooi.

De muziek roept beelden op van kraakheldere bevroren Finse meren, met May centraal als gepassioneerde ijskoningin. May zingt helder, met een rollende r die de muziek alleen maar kracht bijzet, het pianospel van Boom is scherp en intens, en de arrangementen versterken nog eens het gevoel dat er een weids landschap voor je uitgerold wordt.

Die arrangementen zijn bijzonder, want de muziek hangt ergens tussen salonjazz en klassieke kamermuziek in, met af en toe een toegevoegd strijkkwartet, een trompet, een flügelhorn en een bandoneon, allemaal perfect ingezet. Serieuze muziek? Ja, meestal wel, maar soms ook uitgesproken vrolijk en frivool, en de arrangementen brengen er steeds een lichtheid in, en ook wat melancholie. Een juweel van een album.

  • Aina – Leino – Munich Records BMCD 496