MoonJune Records werd opgericht door Leonardo Pavkovic, en hij noemde het label naar een nummer dat een complete plaatkant vulde van een van de eerste langspeelplaten van de Britse jazzrockband Soft Machine. Pavkovic is dus duidelijk een liefhebber van de intelligente jazzrock van deze oerbritse band, en hij heeft inmiddels al heel wat albums van oud-bandleden uitgebracht of heruitgebracht, zoals nu twee albums van de gitarist Allan Holdsworth, die ook een tijd schitterde in Soft Machine. Hier horen we hem en zijn band op twee albums uit respectievelijk 1993 en 1996, en ze klinken allebei nog even fris en tijdloos als toen. De heruitgaves zijn dan ook uitermate welkom.

Hard Hat Area uit 1993 was Holdsworth’s achtste album en hij had hier zijn eigen avontuurlijke vorm van jazzfusion vervolmaakt, met een meer dan uitstekende band – Steve Hunt op keyboards, Skuli Sverrisson op elektrische bas en Gary Husnband op drums, terwijl hijzelf op gitaar met allerlei electronika in de weer was. Zelf lijkt hij na al die jaren, hoewel hij over het algemeen bijzonder kritisch is over zijn albums, nog zeer tevreden over Hard Hat Area. En terecht. Avontuurlijke jazzrockfusion die nooit verveelt.

None Too Soon uit 1996 is een totaal ander album, met een andere bezetting en een ander uitgangspunt, want hier werden allerlei jazzstandards en zelfs een Beatlesnummer (Norwegian Wood) onder handen genomen en op Holdsworthwijze gedemonteerd en weer in elkaar gezet, met soms verbluffende resultaten. Holdsworth weet zelfs Coltrane’s Countdown op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Mooi mooi. Verder horen we onder meer Django Reinhardt’s Nuages en How Deep Is The Ocean. De bezetting hier: Holdsworth op gitaar en SynthAxe, Gordon Beck op digitale piano en keyboards, Gary Willis op elektrische bas en Kirk Covington op drums. Verrassend goed.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.