Het dorpscafé de Amer in Amen werd in 1991 overgenomen door Ab Sligter, een oud-jongerenwerker, die wel eens wat anders wou. Gelukkig hield hij ook van goede muziek, en begon hij al snel met het organiseren van zogenaamde gelagkamerconcerten. In 1996 werd de deel verbouwd tot concertzaaltje, en sinds die tijd zijn er gemiddeld zo’n veertig concerten per jaar. Die concerten zijn bijzonder, door de sfeer van het concertzaaltje en door het aandachtige publiek, dat tijdens het concert geacht wordt te luisteren. Er wordt ook geen drank geschonken als er gespeeld wordt, en in de pauzes is er zelfgemaakte erwtensoep (ook als het dertig graden is).

Ab is na een zware ziekte begin mei 2007 op zeventigjarige leeftijd overleden, maar hij heeft nog net een paar weken daarvoor de presentatie mogen meemaken van de dvd De Amer Blues, dat een ruimhartig overzicht bevat van optredens in de Amer. De technische kwaliteit van de beelden is niet helemaal optimaal, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de sfeer en de kwaliteit van de optredens. We missen wel een paar namen, maar er zijn uiteindelijk toch erg veel artiesten overgebleven die toestemming gaven, waaronder Hans Theessink, Eric Andersen, Michael Chapman, Harry Muskee, Barrelhouse, RL Burnside (nog in de gelagkamer), enzovoorts. De dvd is alleen in de Amer verkrijgbaar, en dan ook nog alleen maar op de zondagen dat er een concert is.

Een bijzondere plek, dankzij een bijzondere man, met een bijzonder mooie erfenis. De vrijwilligers die Ab de laatste jaren al intensief bijstonden zorgen er, samen met Ab’s partner Ineke, ongetwijfeld voor dat de Amer als unieke concertlocatie behouden blijft. Als herinnering aan de “periode Ab” is er nu de dvd. Ab was overigens dit jaar ook genomineerd voor de Culturele Prijs van Drenthe.