Amy Speace schreef alle nummers voor haar album The Killer In Me, de meeste in haar eentje, een aantal met anderen samen. Het levert een indrukwekkend rijtje prachtsongs op, met als afsluiter als extra, niet-vermelde track het brok-in-keelliedje Weight Of The World. In het boekje vind je de tekst van dit liedje niet, maar luister er vooral eens rustig naar. Speace zingt het alleen, zichzelf begeleidend op gitaar en het gaat over het afscheid van haar broer die de oorlog in moet: “It doesn’t seem fair that an innocent boy should have to carry the weight of the world”. Tegen het eind van het liedje moeten ze hem begraven.

Niet alle nummers op deze cd, die haar vierde schijnt te zijn, kruipen even diep onder de huid, maar Speace weet wel steeds sterke, intelligente liedjes te schrijven die bovendien zeer sterk gebracht worden. Speace heeft een mooie volwassen stem, en haar zang staat dan ook als een huis. Haar ballads vind ik zelf het sterkste, maar ze maakt ook onweerstaanbaar stevige rock. In de arrangementen duiken soms verrassende elementen op, zoals een vervormde sitar, waardoor ze soms wat doet denken aan de jonge Steve Miller, die op zijn eerste twee platen psychedelische pop en blues prachtig bij elkaar wist te brengen.

Speace weet ook een mooie afwisselende cd te maken die toch een fraai coherent geheel vormt. Een mooie balans van pop, rock en blues, ballades en uptempo nummers, waardoor je je geen moment verveelt. De arrangementen zijn bovendien niet alleen verrassend, maar ze vervelen ook niet snel. Luister maar eens naar Dirty Little Secret (met onder meer het mooie refrein “If I’m good enough for you, am I good enough for me?”. En luister vooral ook naar I Met My Love en naar het titelnummer, want daar zingt Ian Hunter even een partijtje mee.

Zeer prima groeiplaatje.

  • Amy Speace – The Killer In Me – Wildflower WFL-1325