La Cantiga del Fuego, het Lied van het Vuur, is een opmerkelijk album van een Spaanse zangeres, nyckelharpspeelster en componiste. Opmerkelijk, omdat ze totaal anders klinkt dan je zou verwachten van iemand die wel aangeduid wordt als “het geluid van Toledo”. Om te beginnen is de nyckelharp een Scandinavisch instrument, en gebruikt ze op dit album ook nog een Keltische harp. Dat geeft al de eerste verwarring. Als er dan als accent ook nog ergens een Mongoolse keelzanger opduikt, en de Balkan regelmatig doorklinkt, terwijl de Middellandse Zee zeer prominent aanwezig blijft, dan kun je je voorstellen dat je hier een bijzondere vorm van wereldfusie te pakken hebt.

Het wonderbaarlijke is, dat het bij Alcaide vooral geheel vanzelfsprekend, en vooral prachtig, klinkt. Ze heeft ook nog eens een meer dan voortreffelijke internationale band om zich heen verzameld, met onder meer de Amerikaanse Bill Cooley op een heel arsenaal aan snaarinstrumenten, van ud tot psalter, Renzo Ruggierei op de elektrische bas, percussionist Diego Lopez en nog een paar sublieme topmuzikanten.

Het album is geïnspireerd op de stad Toledo en de Sefardische Joden die eeuwen geleden gedwongen werden uit Spanje te vertrekken en te gaan reizen. Vandaar wellicht dat de gehele Middellandse Zeekust als inspiratiebron langs lijkt te komen. Een bijzonder indrukwekkend album, dat steeds maar mooier wordt.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.