Joy Askew groeide op in het noorden van Engeland, in Newcastle, en in Engeland begon ze ook haar muzikale loopbaan. Ze werd ergens onderweg gegrepen door de jazz van Miles Davis en ging naast gitaar ook saxofoon spelen, en keyboards. Als muzikant speelde ze onder meer met Joe Jackson, en toen ze zich eenmaal in Amerika gevestigd had, ook met Laurie Anderson en met wat andere grootheden als Peter Gabriel. Ondertussen was ze ook al druk haar eigen liedjes aan het schrijven. In 1996 begon haar solocarrière.

En nu is er The Pirate of Eel Pie, waarin alles wat deze vrouw beleefd heeft en op haar levensreis aan ervaringen meegenomen heeft samen lijkt te komen. Mooie liedjes, prachtig gezongen door een zangeres die niet alleen goed, maar ook doorleefd kan zingen, jazzy ook, met schitterende spannende arrangementen. Drummer Ricky Fataar is een van haar muzikale partners op dit fraaie meesterwerkje, en zelf speelt Askew niet alleen akoestische en elektrische gitaren en keyboards, maar ook bas, piano, een wurlitzer en percussie.

Een zeer veelzijdige dame dus, en dat kun je ook merken aan de onderwerpen van haar liedjes, die gaan van Engeland in de jaren zestig tot universele ethische kwesties, met uitstapjes naar Jack Kerouac en hip zijn. Goede teksten. Maar wat deze cd vooral zo goed maakt zijn de arrangementen, die soepel swingend zijn en ontzettend geraffineerd en gelaagd, waardoor je heel vaak moet luisteren om alle finesses mee te krijgen. Een groeiplaatje dus, en een absolute aanrader. Mooi mooi.