Drie volwassen, oudere mannen staan op een podium op een mondharpje te spelen. Moeten we dat serieus nemen? Ondanks het feit dat de mondharp misschien wel het onooglijkste aller muziekinstrumenten is, dient het antwoord zonder meer bevestigend te zijn. Phons Bakx staat al langer bekend als promotor van de mondharp, hier presenteert hij met twee muzikale companen, Izz van Elk en Janus Filius, de letterlijk ongekende mogelijkheden van het instrument.

De Souterrain Sessies 1 is de eerste cd in een reeks van vier geplande albums, en je krijgt meteen al ruim een uur hypnotiserende muziek te horen. Muziek waarvan ik me meteen kan voorstellen dat je er als muzikant bezeten van kunt raken, zeker als je op deze manier met zijn drieën een soort van trance weet op te roepen die buitengewoon fascinerend is. Het doet soms wat denken aan Mongoolse boventoonmuziek, maar ook aan minimal music op zijn puurst.

Een uur lijkt lang, maar het volgen van de fascinerende muzikale avonturentocht met de op het eerste oog zeer beperkte muzikale middelen van die nietige mondharp doet vooral uitzien naar de volgende delen in deze reeks. Zeer bijzonder!

  • Mondharptrio Aubergine – De Souterrain Sessies 1 – Antropodium