De allerleukste muziek die er bestaat vind ik nog steeds muziek die alle grenzen overschrijdt. In dat ietwat onbenoembare veld springt de cd Festina Lente (Haast je langzaam) van het Belgische trio Aurélia er onmiskenbaar uit. De drie muzikanten hebben alledrie al ruim ervaring opgedaan in bekende groepen als Ambrozijn, Panta Rhei, Olla Vogala en Trio Trad (en nog veel en veel meer), maar laten hier de traditie achter zich om hun volstrekt eigen weg te kiezen. En die weg, dat is de weg van het avontuur, wat in dit geval betekent dat de composities gebaseerd zijn op de improvisaties van violiste Aurélie Dorzée, terwijl gitarist en zanger Tom Theuns voor een groot deel van de arrangementen tekent. Percussionist Stephan Pougin vult de gaatjes als het ware, en zorgt voor de ritmische basis.

De muziek van het trio wordt gedomineerd door het fraaie, warme vioolspel van Dorzée. Haar mooie ruwe jazzy spel houdt het bovendien steeds spannend, terwijl ze even later heel soepel en melodieus speelt. Weergaloos. Wat zij met een viool kan is soms op het verbijsterende af. De drie weten bovendien een gelaagdheid aan te brengen die ervoor zorgt dat de muziek de jazz of de folk overstijgt – je zou het net zo goed intelligente avantgarde kunnen noemen, of avontuurlijke wereldmuziek.  De zang van Theuns zorgt er daarnaast voor dat er af en toe ook gelachen kan worden. Dit is absoluut geen bloedserieuze en pretentieuze muzikale exercitie, maar een spannende muzikale avonturentocht waar de drie leden van Aurélia zelf misschien nog wel het meeste plezier in hebben. En wij, luisteraars, profiteren daarvan, want dit is muziek waar niet alleen het speelplezier vanaf straalt, maar die bovendien groeit. Muziek om absoluut verslaafd aan te raken.

  • Aurélia – Festina Lente – Home Records 4446007

PS
Hou het Belgische platenlabel Home Records goed in de gaten, want dat lijkt zich tot een broedplaats van dit soort avontuurlijke folk te ontwikkelen.