Het Australische echtpaar Chloë en Jason Roweth raakte gefascineerd door de Australische geschiedenis in liedjes. Ze ontdekten dat er heel veel liedjes bestonden rond de Eerste Wereldoorlog, en dan met name de Australische inbreng in die oorlog. Bovendien ontdekten ze dat er bijzonder veel traditionele Australische muziek bestond waarin de Australische geschiedenis op een mooie zijdelingse manier wordt verteld. Op hun cd The Riderless Horse vind je de verzameling liedjes rond de Eerste Wereldoorlog die ze verzamelden, op Daisy Hill staat een wat bredere verzameling, die zeker niet minder interessant is.

Nu is een woord als “interessant” vaak dodelijk als je het over muziek hebt, want in een geval als dit zou het kunnen betekenen dat de muziek alleen te pruimen is door historisch geïnteresseerden. Gelukkig zijn de Roweths ook fantastische musici die ook nog eens zeer goed en vooral ook geïnspireerd zingen. De muziek klinkt als traditionele folk, maar is niet te braafjes of te puristisch. De liedjes staan duidelijk centraal, en ook de arrangementen zijn erop gericht elk liedje goed tot zijn recht te laten komen. Er wordt lekker voluit gezongen, en je begrijpt al snel waarom de Roweths zich zo enthousiast op die oude liedjes hebben gestort – hun enthousiasme werkt aanstekelijk.

Chloë speelt mandoline en bouzouki, Jason gitaar en bas, maar je krijgt de indruk dat er een complete folkband staat te spelen. Zowel Chloë als Jason zijn sterke zangers, terwijl hun stemmen ook fraai samenklinken. Dat betekent dat deze cd’s veel en veel meer zijn dan alleen maar een leuke geschiedenisles. Al is het ook heel plezierig om een cd te beluisteren die ook echt ergens over gaat.

  • Chloë & Jason Roweth – Daisy Hill – JCCD0008
  • Chloë & Jason Roweth – The Riderless Horse (An Australian Impression of World War I) – JCCD0007