De titel van de cd Music From Azerbaijan staat groter op de hoes dan de naam van het gezelschap dat de muziek speelt. Misschien niet zo vreemd, want zo vaak krijgen we de muziek uit dat toch tamelijk onbekende land hier niet te horen. We horen maar vijf muzikanten, maar de band klinkt veel groter. En de muziek is verrassend goed.

Azerbaijan (we houden hier voor het gemak maar de Engelse spelling aan) ligt tussen Europa en Azië, en de taal lijkt wat op het Turks. De klank van de muziek moet je eerder in het oosten zoeken dan in Europa, hoewel je ook kunt horen dat het land altijd op een doorreisroute heeft gelegen (de zijderoute bijvoorbeeld), waardoor er altijd contact is geweest met veel andere culturen. Dat klinkt ook door in de muziek.

Die muziek klinkt heel gedragen, soms bijna plechtig, maar ook gedreven en gepassioneerd, met een zanger die prachtig kan jammeren maar ook mooi kan galmen. De muzikanten zijn zowel voortreffelijke begeleiders als fantastische solisten. Dat is vooral goed te horen in de wat langere nummers, die een kwartier of langer duren. Je kunt je voorstellen dat je van deze muziek in trance zou kunnen raken, want af en toe is het hypnotiserend wat er gebeurt.

De muziekinstrumenten klinken vooral oosters, van de tar (een luit met een lange hals) tot de kamancha (een viersnarige vioolachtige), de balaban (een soort hobo) tot de naqara, een cylindrische trommel. Er wordt subtiel gespeeld, er wordt stevig gespeeld, er wordt vooral zeer geïnspireerd gespeeld. En met name de zang is indrukwekkend. Topklasse.

  • Sari Gelin Ensemble – Music From Azerbaijan – Arc Music EUCD 2146