Dan Baker en Israel Nash Gripka zijn twee superieure singer/songwriters die de traditie van Woody Guthry en Bob Dylan voortzetten door liedjes te schrijven die je serieus bij de kladden pakken. We laten van allebei een kort fragment horen.

Dan Baker – Outskirts of Town

Dan Baker doet een heel klein beetje denken aan de jonge Dylan, door zijn manier van zingen, maar hij blijkt al snel een eigen geluid te hebben. Hij bouwt om zijn liedjes heen subtiele maar zeer effectieve, ingetogen arrangementen, waardoor zijn cd na elke draaibeurt beter wordt, doordat je steeds meer van de subtiele details hoort. Maar waar het gewoon om draait, dat zijn uiteraard de liedjes, en die zijn gewoonweg schitterend en vaak ook aangrijpend. Mooi mooi.

Israel Nash Gripka – New York Town

Israel Nash Gripka komt wat minder ingetogen over – hij zingt soms als John Fogerty, maar zijn liedjes hebben wel degelijk dat ingehoudene dat Baker ook heeft, waardoor er ook steeds een bepaald soort spanning op de liedjes staat. En ook hier zijn de arrangementen geraffineerder dan je je op het eerste gehoor realiseert. Zowel Dan Baker als Gripka hebben hun debuutplaat in eigen beheer uitgebracht, en het zijn allebei juweeltjes die laten horen dat het vak van liedjesschrijver gelukkig nog lang niet uitgestorven is. Absolute aanraders.

Klik op het driehoekje om een fragment te beluisteren.