Er blijken nog steeds jongeren te zijn die niet veel hebben met rock of andere hitparademuziek, maar die het liefste lekker zelf muziek maken en daarbij stevig in de traditie blijven staan. Dat zo’n houding bepaald niet tot suffe, saaie muziek hoeft te leiden bewijzen Jessie Baker en Taylor Baker. Taylor speelt mandoline en is nauwelijks zestien, Jessie is op zijn achttiende al een virtuoos op de banjo.

Taylor Baker kijkt overigens ruim om zich heen, want hij put niet exclusief uit de bluegrasstraditie, maar komt met nummers uit Brazilië en Italië, terwijl we in Hora Romanesca bij de Oosteuropese Roma terecht zijn gekomen, en hij ook het aartsmoeilijke Santa Morena van Jacob do Bandolim magnifiek weet uit te voeren. We horen op Taylor’s debuutalbum alleen hemzelf op mandoline en Danny Knicely op gitaar (en af en toe op tweede mandoline). Drie fragmenten om het veelzijdige meesterschap van deze jonge gast aan te tonen.

Jessie Baker heeft een iets uitgebreidere band om zich heen verzameld en beperkt zich tot Amerikaanse bluegrass, maar dat wordt hier zo vlammend en overtuigend gebracht dat je na één nummer al weet dat de bluegrasstraditie hier in goede, gepassioneerde handen is. Michael Cleveland is de fiddlespeler hier, en Jessie weet, overigens net als Taylor, zowel in razendsnelle, adrenalineverhogende nummers als in melancholieke ballades te overtuigen. We laten fragmenten horen uit het door Jessie zelf geschreven titelnummer Yessir!, het razendknappe Johnson Mountain Chimes en Banjo Fling.

Twee albums om heel vrolijk van te worden, en twee jongens om goed in de gaten te blijven houden.

  • Taylor Baker – Patuxent Music – CD-195
  • Jessie Baker – Yessir! – Patuxent Music – CD-196

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.