het vijfde internationale mondharpfestival
Phons Bakx is helemaal gegrepen door de mondharp. We hebben al eerder geschreven over hem en wat van zijn cd’s. De fascinatie van Bakx blijkt nog verder te gaan. Er is niet alleen een buitengewoon intrigerende cd verschenen met archiefopnamen, waarop je kunt horen wat er zoal met de mondharp mogelijk is, Bakx heeft ook nog een boek geschreven, De Gedachtenverdrijver, dat meer is dan de ondertitel, “De historie van de mondharp” doet vermoeden. Het is een boek dat je nog nieuwsgieriger maakt naar de verschillende toepassingen van de mondharp. Puur omdat Bakx er zo meeslepend over schrijft.
Hij heeft daarin Jan Wolff, de directeur van de IJsbreker in Amsterdam meegekregen, want die was tien jaar geleden zo onder de indruk van het uiterst gevarieerde gezelschap aan mondharpspelers dat tijdens het Mondharpfestival het publiek muisstil wist te krijgen dat hij een herhaling wel zag zitten. Dat betekende dat je op 28, 29 en 30 juli 2006 in het Muziekgebouw aan het IJ weer zo’n gevarieerd gezelschap kon verwachten.
Het streven van dit festival was om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de mondharpvariaties wereldwijd. Er waren zo’n honderd mondharpspelers waaronder Ainuvrouwen uit het noorden van Japan, een mondharpvirtuoos uit de VS, Noorwegen, Kazachstan, Zwitserland, boventoonkunstenaar Tran Quang Hu uit Vietnam en mondharpspeelster Madosini uit Zuid Afrika. Dan kon je ook nog Balinese genggongspelers bewonderen die op grote bamboe mondharpen complexe, veelgelaagde muziek maken die doet denken aan een kikkerkoor of een groep krekels. Siberische mondharpspelers tokkelden dan weer op metalen mondharpjes maar wisten daarmee een rijk boventoonspectrum in trilling te brengen. Daarnaast werd een van de tien mondharpconcerten van de achttiende-eeuwse Weense componist Albrechtsberger uitgevoerd.
Met andere woorden – als je eens een compleet nieuwe luistervaring wou opdoen moest je in Amsterdam zijn. Een alternatief is dat je bij Phons Bakx boeken en cd’s gaat bestellen.
De cd’s zijn door Bakx in eigen beheer uitgegeven en ook bij hem te bestellen.
- Phons Bakx & Musicians – Een Lied Voor De Mondharp – Bärad-Dûrbeheer Cat BDb-001-97 PhB
- Phons Bakx & Musicians – Music and the Dispel of Thoughts – Antropodium ATP002-99 PhB
- Phons Bakx – Jew’s Harp Mosaics – archive recordings 1986 and 1987
Tenslotte een filmpje waarop te zien is hoe een idioglotte mondharp uit messing wordt gemaakt door een monnik uit Laos: