De Turkse zanger en saz-speler Behsat Ühvez en de Nederlandse klarinettist Steven Kamperman vormen de basis van de fenomenale wereldfusieband Baraná & Co. Samen schrijven ze het repertoire voor deze achtkoppige band, en het resultaat is zonder meer subliem te noemen. De Turkse, Nederlandse en Iraanse musici zijn niet alleen heel erg goed, ze hebben ook precies de avontuurlijke instelling om deze muziek spannend en interessant te maken.

De muziek die uit deze internationale samenwerking is ontstaan klinkt voor een groot deel Turks, maar er klinken ook klezmerinvloeden door, en soms klinkt het allemaal heel Breukeriaans jazzy. Het is om te beginnen intelligente muziek, met gelaagdheden en schuivende ritmes en prachtige meanderende melodieën die doorgaan als je verwacht dat ze stoppen en die ook steeds andere kanten op gaan. In Balkanmuziek ontbreekt vaak de subtiliteit, maar die is hier juist volop aanwezig. Er wordt soms zelfs bijna fluisterend gespeeld, terwijl de muziek tegelijkertijd stevig en robuust klinkt. En ondertussen swingt het voortdurend. Heerlijk.

Bij de eerste minuut van dit album hoopte ik als luisteraar al meteen dat dit vooral lang mocht duren. Gelukkig duurt het album bijna een uur, dus je kunt er rustig voor gaan zitten om eens uitgebreid te genieten. Iedereen is goed in deze band, van de vurig swingende violiste Monique Lansdorp tot de onvoorstelbaar virtuoze percussionist Afra Mussawisade. Dat de avontuurlijke cellist Ernst Reijsiger ook hier meespeelt hoeft dan niet meer te verbazen, maar de geweldige trombonist Kees Adolfsen was voor mij een ontdekking. Mehmet Uludag en Cengiz Baytemür bespelen instrumenten die voor mij onbekend zijn als de baglama, kaval, ney, mey en zurna, maar het klinkt allemaal fantastisch. En dan hebben we het nog niet over de warme, diepe zang van Behsat Ühvez gehad en de klagende klarinetten van Steven Kamperman.

Baraná betekent zoveel als “samenkomen om samen plezier te maken” – dat is duidelijk zeer goed gelukt, want deze groep speelt hoorbaar met ontzaglijk veel plezier en enthousiasme samen. Na afloop van de cd kun je alleen maar hopen dat Ühvez en Kamperman hun gezamenlijke muzikale ontdekkingstocht met veel energie zullen voortzetten. Voorlopig hebben we in ieder geval dit superieure wereldfusiealbum, waar wij voorlopig nog niet op uitgeluisterd zijn. Wereldklasse!

PS – Op hun website kun je een concert van ruim een uur bewonderen – daar kun je zelf constateren dat we geen woord te veel hebben gezegd.