We hebben hier al eerder enthousiast over de wereldfusieband Baraná geschreven, en we hadden de band ook al in een iets kleinere bezetting live zien spelen. En nu is er een cd van een nog kleinere bezetting, het Baraná Trio. Nu wisten we al dat Steven Kamperman en Behsat Üvez niet alleen virtuoos zijn op hun instrumenten, we weten ook dat die twee elkaar muzikaal helemaal gevonden hebben, dus we waren zeer benieuwd naar Gül ve Bülbül. Want een trio werkt alleen als de drie muzikanten elkaar volledig aanvoelen. Bart Lelivelt vult op accordeon mooi aan, en er wordt, zoals we eigenlijk wel verwacht hadden, steeds op het scherpst van de snede gespeeld.

Behsat Üvez en Steven Kamperman tekenen voor negen van de elf composities, de twee andere zijn traditionals. Üvez zingt in het Turks, speelt de saz, cura en percussie, Kamperman is te horen op altklarinet, B-flat klarinet, claripipe en melodica, en Lelivelt speelt accordeon. Maar er zit ook een bijzonder grappig acapella nummer tussen waarin ook nog eens op alle mogelijke lichaamsdelen percussie gespeeld wordt. Ze hebben dus duidelijk ontzettend veel lol in het spelen met elkaar, maar vaker nog hoor je dat ze ook buitengewoon gepassioneerd kunnen spelen, met een stevige melancholieke ondertoon. Er wordt gedreven gespeeld, er wordt uitgedaagd, ze spelen met elkaar, onder elkaar door en tegen elkaar als het moet, alles om maar zo spannend mogelijke muziek te maken.

De muziek van dit trio is niet alleen spannend, grappig of melancholiek, ze is ook gewoon bloedmooi. Je kunt er zo een paar stukken uitplukken die perfecte filmmuziek zouden vormen. Luister maar eens naar de weemoedig swingende Nihavent tango. En het is dat het zo fantastisch klinkt, anders zou je zeggen dat het jammer was dat er tijdens de laatste twee nummers twee gastmusici aanschuiven op viool en bas, want wat deze drie mannen met zijn drieën presteren is zonder meer subliem.

Er wordt wel eens gezegd dat een trio de moeilijkste bezetting is voor een muzikant, omdat je je nooit achter een ander kunt verschuilen – je moet constant volledig alert aan de bak. Deze drie bewijzen dat dit “bezwaar” volledig wegvalt als je drie gretige en virtuoze muzikanten bij elkaar zet die open staan voor elkaars muzikale opvattingen. Dan ontstaat er, zoals hier, iets volstrekt unieks in het muzikale schemergebied dat we als wereldfusie zouden kunnen omschrijven. Een muzikaal avontuur dat we als luisteraar graag blijven volgen.

  • Baraná Trio – Gül ve Bülbul – LopLop Productions LLr 023