Baraná is de naam van een bijzondere band die steeds van samenstelling wisselt. De groep draait om de Turks-Nederlandse multi-instrumentalist Behsat Üvez en de Nederlandse saxofonist en klarinettist Steven Kamperman. Hun muzikale samenwerking leverde al een reeks fantastische cd’s en voorstellingen op, en ze blijven het muzikale avontuur opzoeken, dit keer door het organiseren van een spectaculair wereldjazzfestival, dat het allerleukste festval van 2012 dreigt te worden, en als je ook maar een beetje van avontuurlijke muziek houdt dan reserveer je beide data nu al, koop je kaartjes en boek je een hotel in Utrecht, want dit is echt niet te missen!

Naast Baraná zullen er optredens plaatsvinden van het Moscow Art Trio, Michel Godard’s Trio Ecoute le Vent (met Jarrod Cagwin en Linda Bsiri), het duo Wang Li & Yom , Ernst Reijseger, de Turkse zangeres Sanem Kalfa en de Siberische zangeres Julia Charkova. We nemen het programma even met je door.

Donderdag 26 april – thema – Smeltkroes Europa

Het festival opent om 19.00 uur (!) met een ontmoeting tussen gitarist Paul Pallesen, die Ierse ritmes door zijn aderen voelt kloppen en de onnavolgbare, volstrekt unieke Schootse percussionist Alan Purvess, die je gezien moet hebben om te kunnen geloven wat hij aan arsenaal aan percussie-instrumenten bespeelt. Onvoorstelbaar!

Op het hoofdpodium vervolgens het Baraná Quintet dat samen met de Turkse zangeres Sanem Kalfa vlammende improvisatiemuziek zal brengen, en Baraná kennende zit je dan meteen al op het puntje van je stoel.

De tweede act op het hoofdpodium is Michel Godard, de fenomenale Franse tubaspeler, die ook het eeuwenoude serpent bespeelt, wat wel het moeilijkst te bespelen muziekinstrument ter wereld wordt genoemd. In zijn trio Ecoute le Vent vinden we ook percussionist Jarrod Cagwin, die we ook kennen van zijn werk bij Rabih Abou-Khalil (waar Godard overigens ook regelmatig mee samenwerkt) en zangeres Linda Bsiri.

Tenslotte zal het illustere Moscow Art Trio afsluiten met op Russische volksmuziek gebaseerde sprankelende eigenzinnige muziek.

Vrijdag 27 april – thema – sjamanistisch Azië

De avond opent met het speciaal voor het festival opgerichte Baraná Festival Workshoporkest.
Daarna mag de jonge Siberische zangeres Julia Chakova op het hoofdpodium de aftrap doen met traditionele keelzang van de Khakassen, een oud-Turks nomadenvolk in Siberië. Ze begeleidt zichzelf op de citer.

Dan krijgen we een spectaculair optreden van een onverwacht duo dat al een tijdje rondzingt in de wereldmuziekwereld, want tijdens de zevenentwintigste Music Meeting in Arnhem in 2011 speelden ze een uur lang de zaal volledig plat – de Franse klarinettist Yom en de Chinese mondharpspeler Wang Li. De opnames van die sessie worden al illegaal verspreid en leiden tot grote opwinding bij iedereen die ze hoort, dus ga vooral kijken en luisteren naar dit ongewone, bijzondere en spectaculair groovende duo Yom & Wang Li.

De avond wordt afgesloten met Baraná Elektro Shaman, een splinternieuw project waarin Baraná op zoek gaat naar de sjamanistische wortels van de Turkse muziek, maar dan verpakt in een vette elektrische sound. Op avontuur met Baraná dus!
Na afloop kan er nog gedanst worden op een DJ set van Dr Goldfinger.

Op beide dagen wordt er een speciaal festivalbuffet geserveerd vanaf 18.00 uur voor slechts € 12,50
Aanmelden hiervoor kan via [email protected] (vóór 23 april)

Meer over Baraná in moors magazine:

Kijk- en luistervoorbeelden

26 april, Smeltkroes Europa

Baraná Quintet

Sanem Kalfa

Michel Godard – Trio Ecoute le vent

Moscow Art Trio
 

27 april, Sjamanistisch Azië

Julia Charkova

Duo Yom & Wang Li

Baraná ʻElektro Shamanʼ