De Bayou Mosquitos is een randstadband met een zanger/gitarist, een drummer/mandolinist die regelmatig met zijn voeten zit te drummen terwijl hij mandoline speelt, een voortreffelijke bassist en een accordeonist. Met zo’n bezetting kun je veel cajun en zydeco verwachten, maar dit kwartet kijkt wat breder en speelt net zo gemakkelijk ook New Orleansfunk of western swing.

Dat doen ze live heel aanstekelijk, en met ontzettend veel lol. Veel eigen nummers, maar ook cajunklassiekers, nummers van Hank Williams en zelfs Jim Reeves, en daarnaast ook een nummer van Daniel Lanois, of een lied van Randy Newman of Sonny Landreth. Veelzijdig dus, en ze weten alles tot hun eigen sound te maken, waardoor ze niet gewoon een doorsnee cajunbandje zijn geworden, maar meer een band die in het zuiden van Amerika muzikale inspiratie opdoet.

In het Zielhoes in Noordpolderzijl – aan de absolute noordkust van Groningen, tegen de dijk voor de Waddenzee – “komen hier echt mensen luisteren?” – gaven de Bayou Mosquitos voor een volle zaal met een gevarieerd maar zeer enthousiast publiek een optreden van bijna drie uur, waarna ze meteen werden uitgenodigd om volgend jaar weer te komen spelen. Dat lijkt me duidelijk genoeg.

Hun cd Con Alma Y Vida is al net zo leuk en gevarieerd, dus mocht je niet in de gelegenheid zijn naar een van hun optredens te gaan kijken, bestel dan hun cd.