Muziek kan troosten en je door moeilijke tijden heen helpen. Als er iemand in je omgeving is overleden kunnen liedjes je echt helpen. Zeker als het om iemand gaat die te jong gestorven is, door een ongeluk, ziekte of zelfmoord. Dan kunnen de juiste liedjes je echt helpen met de verwerking van je verlies. Op de cd’s van de serie Before Their Time zijn een heleboel van dat soort liedjes verzameld. De verzameling is heel gevarieerd, van religieus getinte liedjes tot herinneringsliedjes en protestliedjes (tegen wapenbezit bijvoorbeeld). De laatste doos (deel drie in de serie) bevat maar liefst vier cd’s, die je maar in beperkte hoeveelheden tot je kunt nemen. Er zitten vele juweeltjes tussen, van zeer uiteenlopende artiesten als Joan Baez, Cheryl Wheeler, Kate Taylor, Tommy Makem, Eric Bogle, Jay Ungar & Molly Mason, Dave Carter & Tracy Grammer en vele, vele anderen. De muziek is over het algemeen ingetogen, en de kwaliteit van de liedjes is over de hele linie buitengewoon hoog.

Het zijn niet allemaal liedjes die zo treurig en aangrijpend zijn dat je er alleen maar van gaat huilen, al zitten die er wel degelijk tussen. Het opmerkelijke is juist dat er zo veel positieve, oppeppende liedjes tussen zitten. De overeenkomst tussen alle liedjes is dat de luisteraar serieus genomen wordt, en dat de emoties rond een overlijden serieus genomen worden. Het gaat over de zwaarte van het verlies maar toch ook vaak over de kracht van het leven.

De opbrengst van de cd’s gaat naar instanties en organisaties die zich bezig houden met zelfmoordpreventie en naar hospitia. Los daarvan is het een indrukwekkende reeks liedjes om heel stil van te worden.