beyond addis...

beyond addis
- hedendaagse jazz en funk,
ge´nspireerd op de ethiopische geluiden van de jaren zeventig

 

 

Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiop´Ű, was in de jaren zeventig de plek waar het gebeurde - Mulatu Astatke was in zijn eentje verantwoordelijk voor een injectie van jazz en funk, die hij had meegenomen uit Amerika, die hij integreerde in de traditionele Ethiopische manier van zingen en componeren. Het was een botsing van tegengestelde elementen waarbij westerse instrumenten als drums, bas, elektrische gitaar en blazers en jazz, soul R&B en Rock 'n' Roll samenkwamen met Ethiopische populaire muziek. De bijzondere swing en funk van Ethio-jazzbands veranderde alles, want hun muziek inspireerde weer allerlei bands over de hele wereld.

Het Duitse platenlabel Trikont, dat al veel vaker voor verrassende compilaties zorgde, brengt met Beyond Addis een verzameling muziek die allemaal ge´nspireerd is op die Ethio-jazz uit de jaren zeventig, en je weet niet wat je hoort, want het is allemaal funky, maar het swingt ook allemaal op een speciale manier. Bands uit Londen of Parijs, GenŔve, of Budos Band uit New York, die bovendien psychedelische rock en doom-metal door hun muziek mengen, wat met die Addis-basis een bijzonder resultaat oplevert dat meteen onder de huid kruipt.

Er zijn bands uit Kansas, Berlijn, en de veertienkoppige band Les FrŔres Smith uit Parijs, er zijn twee bands uit MŘnchen, en de huisband van het label Soul Fire uit New York, Zafari, met een opname uit 2002. De Transgressors van de Britse Will Holland is een internationale band die opereert vanuit Columbia, er is een band uit Portland, Oregon, een Australische band en eentje uit Boston. En allemaal swingen ze als de hel.
Beyond Addis is een verbazingwekkende compilatie, en een mooi voorbeeld van de manier waarop muziek grensoverschrijdend kan werken.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine