Mark Alban Lotz is een fluitist die steeds weer weet te verrassen met zijn projecten, die vaak onder de noemer “lotz of music” worden uitgebracht. Lotz heeft iets met vis, dat blijkt elke keer, en nu gaat hij daarin wel heel ver. Niet alleen vis op de hoes van het album, maar de cd begint met ritmisch geplas met water. Met watermuziek dus. Luister maar naar het eerste fragment hieronder. Bij zo’n begin ben ik persoonlijk al meteen helemaal om, dan kan ik eigenlijk alleen nog maar met een brede grijns verder luisteren.
Dit is muziek waar je veel over zou kunnen zeggen, maar een paar fragmenten zijn wellicht ook verhelderend. Het tweede fragment komt uit Get Along With Mating Squid, waarin met name de ritmesectie lekker op dreef is. Op de cd hoor je verder onder meer geprepareerde fluiten, geprepareerde piano en de zogenaamde brim bram, een door Gunga zelf ontworpen muziekinstrument dat bestaat uit een houten doos waar rubberen banden omheen zijn gespannen die met stokjes of met de vingers bespeeld worden. Bite! is dan ook een soort mix van jazz, wereldmuziek en serieuze avantgarde. Bovendien gaat het hier ook nog eens om een multi-mediaproject waarbij live video en live muziek gecombineerd worden. Het project heet “A Dutch View On Fish”. Laat deze wetenschap je er vooral niet van weerhouden gewoon naar deze cd te gaan luisteren, want de muziek doet het meer dan uitstekend zonder beelden. Zoals altijd garandeert Lotz wederom een avontuurlijke muzikale reis die niet alleen spannend en bloedmooi is, maar waar ook om gelachen kan worden. Een heerlijk album en een absolute aanrader. Al zijn we wel degelijk nieuwsgierig geworden naar het “totaalpakket”.
Naast Mark Alban Lotz op verschillende fluiten hoor je Albert van Veenendaal op piano en geprepareerde piano en met samples, Lysander le Coultre op cello en Alan “Gunga” Purves op zijn eigen brim bram, met fluitjes (whistles), glockenspiel, percussieset en nog veel meer.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.