Bizoagor is een zeer bijzondere cd. Het is zigeunermuziek, maar vooral ook eigenzinnige, heftige muziek. Dat komt door de gepassioneerde zang van Gjunler Abdula, maar ook door de composities van Marc Constandse van Parne Gadje en de opmerkelijke arrangementen, die op momenten zelfs aan industrial doen denken, als de percussie lijkt te bestaan uit hamer en aambeeld, en kettingen. Indrukwekkend.

Gjunler Abdula kwam in 1993 naar Nederland, vanuit een door de oorlog verscheurde Balkan. Abdula was de oprichter van de Macedonische Rroma Partij, werd gekozen in de gemeenteraad van Skopje en was daarnaast journalist, toneelschrijver en dichter. Nu is hij op allerlei fronten actief – onder meer als adviseur voor het Europese parlement als het over Rromakwesties gaat en als oprichter van de Rroma Emancipatie Groep. Hij schreef de teksten voor dit album en zingt. De opbrengst van de cd is bedoeld voor educatief materiaal in de Rromani-taal voor de Rroma kinderen in de ghetto’s en provisorische nederzettingen in Šutka, in Macedonië.

Maar hier willen we het vooral nog even over de muziek hebben. Want die is fenomenaal. Hoefgetrappel, rollende trommels, kettingen, elektrische gitaarriffs en de steeds zware, diepe percussie leggen de basis waarbij de stem van Gunjer Abdulah indrukwekkend tot zijn recht komt. Een cd die echt ergens over gaat en die op mij diepe indruk maakte, maar die je dus niet gewoon even opzet als achtergrondplaatje, al staan er een paar luchtiger nummers op. Maar als je er echt voor gaat zitten word je als luisteraar beloond met aangrijpend mooie muziek.