black prairie...

black prairie
- a tear in the eye is a wound in the heart

black prairie...

de band...

Black Prairie is de "back porch"-band die Decemberists Chris Funk, Nate Query en Jenny Conlee samen hebben opgericht om op een relaxte manier op avontuur te kunnen gaan binnen de folk. Country, Baltische invloeden, de Appalachen, bluegrass, maar ook filmische Morricone-achtige lyriek, Oosteuropese volksmuziek, stringbandmuziek en The Band kun je terughoren in de muziek van Black Prairie.

Luister naar de instrumental For the Love of John Hartford en je schiet onmiddelijk in de lach als je ook van John Hartford houdt, want dit is een humoristische en tegelijk liefdevolle ode aan Hartford's muziek. En zo staat er ook een hartverscheurend mooi lied op voor de pianist van The Band, de te vroeg gestorven Richard Manuel. Grenzen worden genegeerd, en als luisteraar word je op reis genomen in een wereld van vreemde liedjes, aangrijpende liedjes en prachtige arrangementen die steeds spannend blijven.

Naast de drie leden van de Decemberists hoor je hier zangeres Annalisa Tornfelt (die ook fiddle speelt) en gitarist Jon Neufeld. De band speelt akoestisch, maar dat is zo ongeveer de enige beperking die ze zichzelf hebben opgelegd. Verder is het één groot, verrukkelijk muzikaal avontuur, met onder meer een heavy metal nummer gespeeld op bluegrass-instrumenten. En het werkt. Je hoort een band die volstrekt ontspannen en tegelijk buitengewoon geconcentreerd en met enorm veel plezier samen op avontuur is, en dat werkt aanstekelijk. Wij kregen er in ieder geval een buitengewoon goed humeur van.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine