Bluegrass van eigen bodem – Herman Brock Jr raakte geïnspireerd toen hij Steve Earle samen met Del McCoury en zijn band zag, en daar kan ik me alles bij voorstellen, want die gasten wisten de bluegrass van een rock ‘n’ roll-energie te voorzien die voorheen nog nooit vertoond was. Maar Herman Brock komt uit Zeeuws Vlaanderen, dat is niet bepaald bluegrassland. Bluegrass from the old country, dacht Herman, waarom niet.

En dat is wat je hier hoort. Pure, onversneden bluegrass met een rock ‘n’ rollhouding gespeeld, waarbij Herman Brock Jr een prettig ongepolijste stem blijkt te hebben, waardoor de muziek steeds een licht rauw randje houdt. De inspiratiebronnen zijn duidelijk – dat zijn naast Earle en McCoury ook de oudere bluegrassmeesters, maar Brock schrijft zelf meer dan uitstekend materiaal, en hij heeft een fantastische, geïnspireerde band om zich heen staan, waarin ook pa Herman Brock Sr een rol speelt. Er wordt heerlijk gedreven gespeeld, en dit album kan wat mij betreft zo in Amerika worden uitgebracht – bluegrass from the old world – alive and very, very kicking!

In de liedjes zitten overigens wat mooie Zeeuwse verhalen verwerkt over onder meer migratie naar Amerika, en het boekje (naar ontwerp van Brock Jr zelf) is een juweel van een verpakking voor de cd. Een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.