Patuxent is een klein Amerikaans platenlabel dat zowel veteranen koestert als jonge honden een kans geeft. Cane Mill Road is zo’n band van vier jonge honden – bluegrassfanaten die het genre een fris nieuw leven inblazen. Ze spelen nummers van Utah Phillips (Rock Salt and Nails) of Gordon Lightfoot, maar het grootste deel van hun album Gap to Gap bestaat uit zelfgeschreven nummers, en die zijn eigenlijk zeker zo goed als de covers die ze spelen.

Liam Purcell, die mandoline, fiddle en dobro speelt schreef vijf nummers in zijn eentje, waaronder de opener Bound to Ramble en schreef aan een aantal andere nummers mee (waaronder het titelnummer), en hij zingt. Eliot Smith speelt bas, maar ook hij is co-auteur van twee nummers. Tray Wellington speelt banjo en gitaar en schreef Hydraplant  en Casey Lewis speelt gitaar en zingt en hij schreef drie nummers in zijn eentje en hij was co-auteur van het titelnummer. Twee prima zangers dus, die ook nog eens uitstekend samenzingen.

Bluegrass is de basis van hun muziek, maar puristen zijn deze vier zeker niet, want ze roeren er met gemak folk, old-time en Americana doorheen. Traditionele en nieuwe muziek mengen hier alsof het nooit anders geweest is. Mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

cane mill road - bound to ramble     
cane mill road - gap to gap     
cane mill road - hydraplant