David Holt maakt muziek die geworteld is in de traditie, maar net als iemand als Pete Seeger weet hij die muziek altijd vitaal te houden en weet hij oude liedjes weer opwindend te laten klinken. Bovendien heeft hij, net als Seeger, een opmerkelijke maar niet zo vanzelfsprekende manier van zingen waardoor je als vanzelf ook naar de teksten gaat luisteren.

Hij heeft in de iets jongere Josh Goforth een uitstekende partner gevonden, want ze spelen allebei een heel arrangement aan muziekinstrumenten, allebei virtuoos, en ze hebben allebei hetzelfde perfecte gevoel voor de liedjes die ze zingen, waardoor die oude liedjes ook weer echt tot leven komen. Op Good Medicine, het tweede album dat ze samen opnamen, vind je bijvoorbeeld een bijna doodgespeeld nummer als John Henry, dat in de handen van Holt en Goforth ineens weer een liedje wordt waar je met aandacht naar luistert.

Ze spelen verder onder meer twee nummers van de voor mij volstrekt onbekende Luke Smathers String Band, Darkness on the Delta en het magnifieke Mississippi Mud, en haalden zo wat pareltjes uit de archieven die nu weer een tijd mee kunnen. David Holt begon al in de jaren zestig liedjes te leren en te verzamelen van de old-timers in de Blue Ridge Mountains, en hij zet de traditie nu op een energieke manier voort. Tijdloze muziek, zo blijkt, die nog heel wat generaties mee kan.

Holt & Goforth is een subliem duo, dat volledig waarmaakt wat ze als motto op het hoesje van Good Medicine beweren: “Cures melancholia, lethargy and tap shy shoes”. Ik krijg in ieder geval een onverwoestbaar goed humeur van deze muziek.

Luister hier naar een paar fragmenten: