Het verhaal van dit tribuutalbum begint eigenlijk halverwege de jaren zestig in Japan, waar een jonge Akira Otsuka mandoline probeert te leren spelen. Zijn grote favoriet is John Duffey van de Country Gentlemen, een man met een prachtige tenor en een unieke manier van mandolinespelen. Otsuka probeerde noot voor noot alles van Duffey te kopiëren. In 1970 kregen Otsuka en zijn band, Bluegrass 45, een platencontract bij het Amerikaanse Rebel Records en werden ze uitgenodigd door de States te komen touren. Dat leverde in juni 1971 de opmerkelijke situatie op dat vijf Japanse jongens met John Duffey in diens huiskamer zaten te jammen. Wat moet die man hebben opgekeken dat die knapen die nauwelijks een woord Engels spraken werkelijk alles wat hij ooit had opgenomen perfect konden spelen…

Duffey ging de jongens begeleiden en produceerde zelfs hun album Caravan in september 1971. Duffey had inmiddels een nieuwe band, Seldom Scene, en net als met de Country Gentlemen bereikte hij met die band iets bijzonders – hij haalde de bluegrass uit het isolement van de Appalachen en maakte er een breed geaccepteerde muziekstroom van. In 1996 overleed John Duffey, maar Akira Otsuka en Ronnie Freeland liepen al snel rond met het idee om een album te maken met vrienden en collega’s van John Duffey om de man te eren, een tribute-album dus.

Dat is er gekomen, en het is een juweeltje, dat mooi laat zien dat Duffey een mooie nalatenschap kan laten zien – drieënvijftig muzikanten deden mee, de opnames werden gemaakt in Maryland, Tennessee, Kentucky en Connecticut. Zelfs extreem drukbezette mensen als Jerry Douglas maakten tijd vrij voor Duffey, en dat wil wel wat zeggen – hij was geliefd en zeer gewaardeerd onder collega’s, al is zijn naam onder muziekliefhebbers wellicht wat minder bekend. Hoog tijd dus dat daar verandering in kwam. Een klein goudmijntje van een album met een mooi verhaal erbij. Naast Jerry Douglas hoor je hier onder meer ook Bela Fleck, Sam Bush, John Cowan, Bruce Molsky, Jonathan Edwards, Mark Schatz, Nils Lofgren, Mike Auldridge, David Grisman en Tony Rice, Een absolute aanrader.

  • Epilogue – A Tribute to John Duffey – Smithsonian Folkways – distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Epilogue

Luister hier naar een paar fragmenten:

sam bush & bela fleck - sunrise     
tim o'brien - poor ellen smith     
john duffey tribute all stars - christmas time back home     
akira otsuka - first tear