Hazel Dickens en Alice Gerrard waren in de jaren zestig een verademing in het mannenbolwerk dat bluegrass tot dat moment was, want ze waren verbluffend goed – ze zongen niet alleen geweldig goed, met twee stemmen die magnifiek met elkaar matchten, ze speelden ook nog eens erg goed gitaar, banjo, fiddle en contrabas. En er bleken dan ook genoeg virtuoze bluegrassmannen te zijn die graag met hun wilden spelen, zoals David Grisman.

Ze maakten in 1965 en 1973 twee albums voor Folkways, en waren daarmee de eerste vrouwelijke bluegrass-bandleiders die een plaat opnamen. Die lp’s zijn nu in een “definitive edition” bij Folkways verschenen onder de titel Pioneering Women of Bluegrass – die definitieve editie bestaat uit de twee oorspronkelijke platen plus het nooit eerder uitgebrachte prachtige bonusnummer Weary Lonesome Blues. De dames klinken nog even energiek en fris als een halve eeuw geleden.

Overigens namen de dames ook nog twee albums op voor Rounder, dus de definitieve Hazel & Alice-editie kun je dit eigenlijk niet echt noemen, omdat het alleen om de Folkways-opnamen gaat, maar deze definitieve is in ieder geval al weer een hele goede wake-up-call om de dames weer eens uitgebreid te gaan beluisteren. Een absolute aanrader dus.

  • Hazel Dickens en Alice Gerrard – Pioneering Women of Bluegrass – The Definitive Edition – Smithsonian Folkways – distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Pioneering Women of Bluegrass

Luister hier naar een paar fragmenten:

I Just Got Wise     
Who's That Knocking     
Gonna Lay Down My Old Guitar     
Weary Lonesome Blues     

 

Hazel Dickens and Alice Gerrard