Tom Mindte was als jongetje in de jaren zestig en zeventig dankzij de voorliefde van zijn vader voor bluegrass al verzot op die muziek. Dankzij één bepaalde doos met vier langspeelplaten uit 1965 op Rebel Records was hij ook verzot geraakt op het mandolinespel van Buzz Busby en Frank Wakefield. De teleurstelling was groot toen hij Busby rond 1980 voor het eerst zag optreden, en die de mandoline had ingeruild voor de elektrische gitaar. Nog weer later zat Busby een keer in het publiek te kijken naar Mindte die mandoline speelde, en toen Mindte hem achteraf vroeg waarom hij bij zijn solo’s zo had zitten lachen zei Buzz: “Ik zie wat je probéért te doen, en dat ziet er nogal grappig uit. Maar als je zin hebt kom maar een keer langs dan laat ik je zien hoe het echt moet.”

Dat resulteerde in tien jaar lang elke week les van Buzz Busby, waarbij Mindte vaak andere muzikanten meesleepte. Later begon Mindte een eigen platenlabel, Patuxent, waar hij die andere held, Frank Wakefield, voor wist te strikken, en daar weet hij tot op de dag van vandaag oud en nieuw bluegrasstalent met elkaar in contact te brengen. Voor dit album, Something I’ve been working on, heeft hij een paar inspirerende spelers om zich heen verzameld om de mooiste mandolinestukken die hij kende op te nemen, waarbij uiteraard Buzz Busby niet mocht ontbreken, maar ook de aartsvader van de bluegrassmandoline, Bill Monroe, die hele generaties geïnspireerd heeft, staat ertussen.

Tom Mindte maakt bluegrass met enorm veel liefde en aandacht, en dat straalt er elke seconde vanaf. Bovendien is het mooie van die muziek dat elke muzikant mag stralen – er is geen sprake van egotripperij, er zijn geen stomvervelende, eindeloze solo’s, het gaat altijd om het plezier van samen muziek maken. En dat hóór je, en daardoor krijg je van deze muziek bijna vanzelf een goed humeur.

  • Tom Mindte – Something I’ve Been Working On – Patuxent CD-242

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.