Red Herring is een Nederlandse band die bluegrass speelt, Americana en folk, en dat allemaal met een plezier en een energie zoals je dat maar zelden hoort. De liefde voor de muziek spat er af, en het helpt dat de vier bandleden alle vier geweldige instrumentalisten zijn, dat ze alle vier meer dan uitstekende zangers zijn en dat ze ook nog eens hun eigen liedjes schrijven.

Meteen in het eerste nummer No Hearts Won al laat Loes van Schaijk bijvoorbeeld horen dat ze geweldig met de bas overweg kan, dat ze een magnifieke stem heeft en dat ze geweldige liedjes kan schrijven. Paul van Vlodrop en Arthur Deighton laten daar ook gelijk horen dat ze een voortreffelijke tweede stem neer kunnen zetten, terwijl Joram Peeters in het tweede nummer, Rather Die Alone, meteen ook even laat horen dat ook hij een prima leadzanger is, en dat ook hij uitstekende liedjes kan schrijven. Met dit liedje geeft hij bovendien zijn muzikale visitekaartje af – hij noemt even op van welke muziek je moet houden om in aanmerking te komen om zijn vriendinnetje te worden. The Longest Day is een liedje van Arthur Deighton, en ook hij blijkt een fantastische leadzanger, terwijl Loes een magnifieke tweede stem neerzet.

Here to distract you is een magnifiek album waarmee Red Herring zich definitief internationaal op de kaart zet als bluegrass-Americana-folkband van internationale topklasse. Fris, energiek, met verrassend samenspel, magnifieke samenzang, ijzersterke liedjes en hier en daar precies de juiste hoeveelheid melancholie. Mooi mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten: