Steam Power is een Nederlandse akoestische superband, een stringband van absolute internationale topklasse. Hun visitekaartje geven ze min of meer af in het eerste nummer, Sideman Blues, waarin ze zingen dat ze altijd als sideman in bands hebben gespeeld, maar dat ze nu wel eens een keer gewoon willen doen wat ze zelf leuk vinden. En dat doen ze hier dus – vier muzikale vrienden die elkaar gevonden hebben in de muziek. Je neemt wat instrumenten die je gemakkelijk op kunt pakken en waarmee je met zijn vieren bij wijze van spreke rond één microfoon kunt gaan staan en je gaat gewoon lekker samen muziek maken.

Het helpt daarbij dat ze alle vier een enorm stuk ervaring mee brengen, dat ze alle vier goed kunnen zingen en dat ze ook nog eens alle vier liedjes kunnen schrijven. Janos Koolen, die mandoline en banjo speelt, schreef bijvoorbeeld samen met de band dat openingsnummer, maar veteraan Fay Lovsky, die hier bast, schreef Kill U Dead en nog twee prachtnummers. Nog een virtuoze veteraan is Joost van Es op de fiddle – hij droeg Blue Fight aan,een instrumental die hij samen met Koolen schreef. En dan is er nog gitarist Laurens Joënsen die Zomaar schreef, en het andere Nederlandstalige nummer, Kaap Goede Hoop.

Maar wat de band vooral zo goed maakt is het samenspel – je merkt gewoon dat ze elkaar gevonden hebben in de liefde voor deze muziek, en dat ze met enorm veel plezier samen staan te spelen. En dan gebeuren er regelmatig magische dingen, dan spettert het en sprankelt het. En dat maakt dit album tot een heerlijk, aanstekelijk, licht verslavend feel-good plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

steam power - sideman blues     
steam power - kill u dead     
steam power - zomaar     
steam power - blue fight