The Mosley Brothers zijn Jacob en Joey Mosley, respectievelijk op mandoline en gitaar. Allebei zingen ze, en zoals dat wel vaker gaat met broers, ze zingen ook fantastisch samen. Daarnaast schrijven ze ook allebei nummers voor hun band, waarin we verder Dean Phillips op banjo horen en Johnny Calamari op bas. Die laatste zingt overigens ook.

Hun album opent met een liedje van lokaal talent Jerry Leitner, Black Shiny Stone, een schitterend mijnwerkersliedje waarvoor de bane meteen alles uit de kast haalt. Dan volgt de door Joey geschreven instrumental Brushy Mountain, waarin ze meteen laten horen hoe goed ze zijn op hun instrument, de gitaar en de mandoline. Verderop in dat nummer laten de andere twee je de bek ook nog even openvallen.

Traditionele bluegrass is het overigens niet wat deze mannen maken, daarvoor is het te inventief en te (hoe zal ik het zeggen) sophisticated. Verfijnde, elegante bluegrass, die toch de kern van het genre vast heeft gehouden – de melancholie, de “high lonesome sound”. Ze kunnen spelen, ze kunnen zingen, en ze doen dat dan ook nog eens inventief en avontuurlijk samen. Dat levert een mooi bluegrassplaatje op dat je echt vaker moet draaien, want het wordt bij elke draaibeurt mooier. Luister bijvoorbeeld ook eens naar het sublieme, door Jacob geschreven Prisoner of the Pines.

Luister hier naar een paar fragmenten:

the mosley brothers - black shiny stone     
the mosley brothers - brushy mountain     
the mosley brothers - prisoner of the pines