Tim Lake is een virtuoos op de banjo, en hij bespeelt op het album Banjo Sonata niet alleen verschillende banjo’s, maar gaat ook op avontuur in verschillende muzikale regionen – hij begint met een zelfgecomponeerd klassiek-georiënteerd stuk in drie delen, de Five-String Banjo Sonata in G Major, waarvan ik je hier een fragment uit het derde deel laat horen, Movement III – Vivace motto con brio “Muevo Rondo Marcho Banjo”:

In die Banjo Sonata, die ruim dertien minuten duurt, gaat Lake regelmatig spectaculair in de touwen hangen en laat hij dingen op de banjo horen die je nog nooit ergens anders gehoord hebt. Dat geldt ook voor een compositie als Rokudan Breakdown, waar je de banjo in eerste instantie nauwelijks herkent, maar denkt dat het een Japans snaarinstrument is. Luister maar:

Dat is meteen ook een¨van de weinige nummers waarop je een gastspeler hoort, namelijk shakuhachispeler Kuniyoshi Sugawara. Pianist Jay Flippin speelt nog op één nummer mee, maar verder hoor je alleen Tim Lake zelf spelen en zingen. De meeste nummers zijn eigen composities, maar hij weet ook een aantal klassiekers mooi naar zijn hand te zetten, zoals When You’re Smiling, van Fischer en Goodwin, dat uit de jaren dertig stamt:

Maar ook echte bluegrasstraditionals weet hij op een schitterende manier zijn eigen stempel te geven. Old Joe Clark krijgt hier bijvoorbeeld een onvergetelijke behandeling op alle banjo’s die hij ter beschikking heeft (zeven, als ik goed tel), maar ook Black Eyed Susie wordt een echt Tim Lake-nummer, gespeeld op een Weyman vijfsnarige banjo uit 1925:

Op het hoesje staan de banjo’s afgebeeld met extra informatie, en bij elk nummer wordt vermeld op welke banjo er gespeeld wordt. Allemaal extra informatie voor de fanatieke banjo-aficionados, maar ook gewoon leuk om te weten. Los van dat val je op dit album van de ene verbazing in de andere, want je hoort in A Leprechaun Meets Mahatma Gandhi met een beetje fantasie inderdaad de hoefjes van dat fantasiedier over de rotsen springen, terwijl je even daarvoor vijf fiddle tunes op banjo hebt gehoord. Magnifiek. Zo breed heb je de banjo nog niet eerder gehoord.

  • Tim Lake – Banjo Sonata – Padraic Records
  • Bestel het album hier bij een bekende webwinkel: Banjo Sonata